Până pe data de 11 ianuarie, Ungaria va menține restricțiile impuse împotriva răspândirii noului coronavirus, inclusiv interdicția de circulație pe timp de noapte care va rămâne în vigoare și în noaptea de Revelion.
Interdicţia de circulaţie pe timpul nopții, instituită la 11 noiembrie rămâne în vigoare și în noaptea de Anul Nou. Potrivit lui Viktor Orban, nu vor avea loc tradiționalele petreceri de sfârșit de an.
”De abia pe 21 decembrie vom putea decide dacă de Crăciun vor exista excepții”, a scris premierul Viktor Orban pe contul său de Facebook.
Totodată, guvernul Ungariei face tot posibilul pentru ca populația să fie vaccinată. Așadar, țara analizează deja vaccinul rusesc Sputnik V și a comandat peste 12 milioane doze de vaccin de la diferite companii farmaceutice occidentale. Pachetul include peste 6,5 milioane de unităţi de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de compania britanică AstraZeneca, 4,3 milioane de la compania americană Janssen Pharmaceutica şi alte 4,3 milioane de la Pfizer BioNtech (SUA/Germania).
În acest moment, purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice din Ungaria, în condițiile în care au fost închise restaurantele, barurile, muzeele și teatrele, pe lângă interdicția de circulație între orele 20:00 seara și 05:00.
Ungaria a raportat în ultimele 24 de ore 3.879 noi infectări cu noul coronavirus și 116 decese, cifre net mai scăzute decât recordul anterior de 6.819 de cazuri din 29 noiembrie și 193 de decese raportate sâmbătă, potrivit Libertatea.ro.
Așadar, 254.148 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, în timp ce 74.283 au fost declarate vindecate. Bilanțul victimelor a ajuns la 6.100.
Joi, 19 noiembrie, premierul Ludovic Orban a îndemnat Ungaria să renunțe la blocarea procedurilor de adoptare a bugetului Uniunii Europene și a fondului de relansare economică. Orban a argumentat că toți cetățenii europeni sunt afectați de actualul impas.
”Blocarea adoptării unei decizii privind Planul de relansare afectează întreaga Uniune Europeană, inclusiv pe cetățenii din Ungaria și Polonia”, a declarat Ludovic Orban într-un interviu pentru Agenția France-Presse.
Premierul era de părere că până la urmă se va ajunge la un acord, însă a respins argumentele Ungariei și Poloniei care se opun mecanismului cu privire la respectarea normelor statului de drept.
”Respectarea standardelor statului de drept reprezintă o garanție pentru fiecare contribuabil că banii vot fi cheltuiți corect, în interese public”, a spus premierul României în interviul acordat AFP, potrivit France24.
”Guvernele țarilor care se opun condiţionalităţilor trebuie să înțeleagă că este necesar să fie construită încrederea publică în acest program, care este extrem de important pentru relansarea economiei întregii Europe, în beneficiul cetățenilor din Polonia și Ungaria”, a precizat premierul într-un alt interviu.