Ludovic Orban, mesaj categoric pentru Ungaria. Ce a transmis premierul României

Ce a transmis Ludovic Orban Ungariei

Joi, 19 noiembrie, premierul României Ludovic Orban a îndemnat Ungaria și Polonia să aprobe bugetul Uniunii Europene și fondul de relansare economică.

Ludovic Orban, mesaj categoric pentru Ungaria

Joi, Ludovic Orban a îndemnat cele două state membre UE să renunțe la blocarea procedurilor de adoptare a bugetului Uniunii Europene și a fondului de relansare economică. Premierul a argumentat că toți cetățenii europeni sunt afectați de actualul impas.

”Blocarea adoptării unei decizii privind Planul de relansare afectează întreaga Uniune Europeană, inclusiv pe cetățenii din Ungaria și Polonia”, a declarat Ludovic Orban într-un interviu pentru Agenția France-Presse.

Ludovic Orban a spus că este încrezător că până la urmă se va ajunge la un acord, însă a respins argumentele Ungariei și Poloniei care se opun mecanismului cu privire la respectarea normelor statului de drept.

”Respectarea standardelor statului de drept reprezintă o garanție pentru fiecare contribuabil că banii vot fi cheltuiți corect, în interese public”, a spus premierul României în interviul acordat AFP, potrivit France24.

”Foarte important pentru relansarea economiei Europei”

Potrivit premierului, guvernele care se opun trebuie să înțeleagă că este necesar să fie construită o încredere publică în acest program extrem de important pentru relansarea economiei Europei, în beneficiul cetățenilor din Ungaria și Polonia.

”Guvernele țarilor care se opun condiţionalităţilor trebuie să înțeleagă că este necesar să fie construită încrederea publică în acest program, care este extrem de important pentru relansarea economiei întregii Europe, în beneficiul cetățenilor din Polonia și Ungaria.

Nu cred că un guvern le poate spune propriilor cetățeni că acest plan ar trebui blocat. Toți contribuabilii din statele membre UE trebuie să aibă garanția că banii sunt folosiți corect”, a argumentat Ludovic Orban într-un alt interviu, acordat site-ului Politico.eu, potrivit Mediafax.

Ludovic Orban a transmis un mesaj Ungariei și Poloniei
Ludovic Orban a transmis un mesaj Ungariei și Poloniei

Ungaria și Polonia criticate de UE

Polonia și Ungaria sunt frecvent criticate de Uniunea Europeană în privința statului de drept. Pe de altă parte, și România a fost criticată în perioada 2017 – 2019 din cauza reformelor în domeniul Judiciar, potrivit France24.

Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban susține că situația în România s-a îmbunătățit.

„Aici, în România, noi ne-am făcut tema și acum chiar este stat de drept”, a declarat premierul.

Luni, Ungaria și Polonia au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar și Planului european de relansare economică. În cadrul unei reuniuni a ambasadorilor Uniunii Europene, reprezentanții Ungariei și Poloniei au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, necesară aprobării Fondului UE de relansare economică, scrie Mediafax.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI