Se dau câte 2.500 de lei pentru acești români. Cine va primi bani și cum

Se dau ajutoare de la stat pentru producatorii vitivinicoli

Se dau câte 2.500 de lei pentru o categorie dintre români. Cine va primi câte 500 de euro, pentru ce, și cum pot intra în posesia acestei sume de bani, vedeți în articolul de mai jos.

Se dau ajutoare de la stat pentru producătorii vitivinicoli. Care este subvenția pentru fiecare hectar

Se dau câte 2500 de lei la hectar pentru producătorii de struguri de vin, scrie avocatnet.ro. Subvențiile în valoare de 500 euro/hectar vor fi acordate producătorilor vitivinicoli care desfășoară activități pentru producerea strugurilor pentru vin, arată un proiect de ordonanță de urgență adoptat vineri de Guvern.

De asemenea, Guvernul a mai adoptat, în cadrul ședinței de vineri, tot printr-un proiect de OUG, încă o măsură de sprijin pentru fermieri, respectiv vor fi acordate credite cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

Cine beneficiază de ajutoare

Schema de ajutor de stat adoptată vinerea trecută de Executiv vizează producătorii vitivinicoli ce desfășoară activități pentru producerea strugurilor pentru vin, persoane fizice, PFA-uri și întreprinderi individuale sau familiale.

Potrivit proiectului de OUG, ajutorul constă într-o subvenție directă egală cu echivalentul în lei a 500 euro/ha, dar nu mai mult decât echivalentul în lei a 100.000 euro pentru același beneficiar.

Care sunt criteriile de eligibilitate cerute beneficiarilor:

-să fie înregistrați în evidențele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață;

-să exploateze plantații viticole înscrise în registrul dedicat și să aibă pentru acestea depuse și înregistrate declarații de recoltă aferente campaniei de recoltare a strugurilor pentru anul 2019, potrivit prevederilor legale în vigoare;

-să nu depășească valoarea totală de 100.000 euro/beneficiar în baza punctului 3.1 din Comunicarea CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01);

-să nu se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare, faliment în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31 decembrie 2019 sau, în cazul persoanei fizice, nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019”, arată proiectul de lege.

Ajutoarele se acordă până pe 31 decembrie, însă nu se știe de când

De asemenea, ajutoarele vor fi acordate până la 31 decembrie 2020, însă nu se știe de când. Iar plata ajutorului, potrivit proiectului, se va face tot până la final de an. Banii vor fi solicitați de la APIA, în termen de șapte zile de la publicarea ordonanței. Bugetul schemei de ajutor de stat este de aproape 60 de milioane de lei.

În plus, în ședința de vinerea trecută, Guvernul a adoptat un alt proiect de OUG ce conține măsuri de sprijin pentru fermieri prin acordarea de credite cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

Credite pentru fermieri

Prin acest program, se acordă un plafon de garanții de stat de un miliard de lei pentru fermierii care vor accesa credite pentru capital de lucru și pentru investiții cu garanții de stat și cu dobândă subvenționată, la fel ca în programul IMM Invest, care în acest moment a ajuns la un plafon de peste 16 miliarde de lei garanții de stat acordate întreprinderilor mici și mijlocii din România„, a subliniat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI