Se dau bani pentru fermierii din România. Guvernul de la București a aprobat joi, 17 noiembrie, o ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor financiar ce vizează fermierii. Producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă vor primi bani de la stat. Află mai jos care este suma maximă pusă la bătaie pentru un hectar de cultură.
Statul român dă bani fermierilor care au înființat culturi în toamna anului 2021. Asta, în condițiile în care lucrările agricole s-au dovedit a fi afectate de condițiile extreme de secetă. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență ce prevede instituirea unei scheme de ajutor financiar în valoare de 365,6 milioane lei. Totul, cu scopul de a combate efectele secetei.
În urma aprobării ordonanței în cauză, șeful portofoliului Agriculturii a avut un mesaj special pentru fermieri. Petre Daea le-a promis producătorilor agricoli că le este alături întotdeauna. Mai ales când situațiile prin care trec sunt foarte vulnerabile.
„Am încheiat procesul de evaluare. A fost unul extrem de laborios, din punct de vedere al constatării la fața locului. Am reușit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult așteptat de fermierii afectați de seceta pedologică.
Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli. Îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre Daea.
Așadar, toți fermierii din România care au înființat culturi în toamna anului trecut și nu au înregistrat producții din cauza secetei pedologice pot primi bani de la stat. Guvernul își propune, astfel, să compenseze o parte dintre pierderile suferite de producătorii agricoli.
Peste 16.000 de fermieri au fost afectați de condițiile de secetă, potrivit unei analize realizate de către reprezentanții Ministerului Agriculturii. Aproximativ 250.000 de hectare de culturi înființate anul trecut prezintă pierderi ce variază între 30% și 100%.
Sprijinul oferit de statul român sub formă de grant financiar reprezintă maximum 40% din suma cheltuielilor eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii. Pentru un hectar de cultură pierdută, producătorii agricoli din România pot primi o sumă maximă de 1.500 de lei. Suma amintită este eliberată sub forma unui ajutor de stat în condițiile în care pierderile sunt evaluate la un procent de 100%.
Formula în funcție de care se calculează valoarea ajutorului oferit de Guvern este următoarea: se înmulțește cuantumul maxim cu procentul de afectare al terenului, stabilit în procesul verbal de constatare și evaluare.