România vrea reforma sistemului de protecție pentru persoanele cu dizabilități! Majoritatea primesc de la statul român o așa-numită indemnizație de handicap, în funcție de gradul acestuia. Dar, banii dați de stat până acum pentru recuperare sau reabilitare au fost extrem de puțini. Așa se face că s-a luat decizia de a majora sumele. Prin proiectul de lege, votat de deputaţi, se dau bani anual pentru aceşti români bolnavi.
Conform datelor statistice, în România există nu mai puțin de 865.573 persoane cu disabilități. În afară de asta, aceleași date arată că 848.966 persoane se află sub îngrijirea familiilor.
Din același număr, parte trăiesc independent. Un alt procent, 1,91 % se află sub grija instituțiilor publice rezidențiale de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități.
Conform planului asumat în fața Comisie Europene, și anume PNRR, semnatarii din 2021 ai planului își asumau și acest aspect. Conform planului, România va putea primi, astfel, din partea UE, granturi și împrumuturi în cadrul programului „Mecanismul de redresare și reziliență”, referitoare la reforma sistemului de protectie a persoanelor adulte cu dizabilități.
În baza acestei asumări, și cu premiza împrumuturilor, deputații și senatorii au elaborat un proiect de lege pentru susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități și, implicit, aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia.
În același proiect au fost incluse și măsurile de prevenire a instituționalizării pentru persoanele cu dizabilități, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Printre actele normative modificate, sau adăugate, s-a decis implementarea unor programe de susținere a unor cheltuieli cu privire la recuperarea sau reabilitarea pentru persoanele cu disabilități.
În proiectul inițial erau enumerate și modificările referitoare la această categorie. Majoritatea dintre ele au intrat, în cele din urmă, în legea votată de Camera Deputaților, după cum urmează:
,,a) persoanele cu dizabilități au posibilitatea de a-și alege Iocul de reședință, unde și cu cine să trăiasca, în condiții de egalitate cu ceilalți, și nu sunt obligate sa trăiască într-un anume mediu de viață;
b) persoanele cu dizabilități au acces Ia o gamă de servicii la domiciliu, rezidențiale și alte servicii comunitare de suport, inclusiv la asistență personală necesară vieții și integrării comunitatere
c) persoanele cu dizabilități beneficiază de progreame de prevenire a izolării sau segregării de comunitate;
d) serviciile și facilitățile comunitare pentru populație în general sunt disponibile în aceeși măsură pentru persoanele cu dizabilități și răspund nevoilor acestora.”, se arată în proiectul de lege.
Așa cum spuneam, proiectul era inițiat de un grup de deputați și senatori PSD, proiectul fiind depus în data de 15 noiembrie 2022, și a trecut rapid prin comsii și spre votare. Conform noului cadru legal, persoanele cu dizabilități vor primi anual sume de bani pentru recuperare sau reabilitare.
Banii vor ajunge la această categorie socială sub forma de tichete, dar numai pe baza recomandărilor medicilor curanți. În același cadru legislativ se stabilește ca aceste sume să fie stabilite de Guvern, pe baza unor calcule de impact bugetar, prin hotărâre de Guvern. Sumele vor veni sub forma a 12 tichete, dacă au un handicap grav. Pentru cei cu handicap accentuat vor fi șase tichete.
Persoanele cu dizabilități vor primii bani pe cheltuiala integrală „din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.”, precizează Avocatnet.ro. Noua lege nu stabilește clar care sunt sumele exacte care se vor acorda anual pentru pentru recuperare sau reabilitare.
Pentru a intra în vigoare noul cadru legislativ, trebuie să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare, ulterior publicare în Monitorul Oficial.