29 oct. 2021 | 09:58

O nouă schimbare majoră pentru pensionari. La ce vârstă vor putea ieşi, de fapt, femeile la pensie

Social
O nouă schimbare majoră pentru pensionari. La ce vârstă vor putea ieşi, de fapt, femeile la pensie
Reforma în sistemul de pensii prin PNRR

Pe 27 septembrie, anul curent, Comisia Europeană a adoptat o evaluare pozitivă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Era un pas important pentru România, prin care UE urmează să plătească 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde de euro în împrumuturi României. Banii vor veni prin proiectul Facilități pentru Redresare și Reziliență (FRR). Această finanțare va sprijini implementarea măsurilor cruciale de investiții și reforme prezentate în PNRR.

Comisia Europeană a aprobat granturile pentru România prin PNRR

După votul din 27 septembrie, președintele CE, Ursula von der Leyen a venit la București pentru a anunța oficial acordarea granturilor, de 14,2 miliarde de euro  și 14,9 miliarde de euro în împrumuturi, României. Pe lângă proiectele legate de infrastructură, digitalizare, etc., PNRR cuprinde și reformele în domeniul asistenței sociale și a Legii Pensiilor.

Încă de la primul draft al PNRR, s-a vorbit despre reforma în sistemul social de pensii din România. S-au vehiculat idei despre noi norme de echitabilitate a calculării pensiilor și a standardizării vârstei de pensionare atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

România s-a angajat în reforma pensiilor cu scopul de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii. Reforma politicii fiscale, în vederea luării de măsuri pentru creșterea veniturilor bugetare din impozite, optimizarea cheltuielilor și asigurarea aplicării cadrului fiscal, este un al punct din PNRR.

Schimbarea sistemului de remunerației în administrația publică, pentru a evita eventualele creșteri bruște ale cheltuielilor salariale și intențiile de creare și operaționalizarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare, care lipsește în România, sunt alte puncte din acest poriect.

Reforma în sistemul de pensii prin PNRR

Încă de la venirea la guvernare Florin Cîțu și echipa sa de la Ministerul Muncii, în frunte cu Raluca Turcan, au vorbit de schimbarea sistemului de pensii din România. De la un nou sistem de calcul al pensiilor, de impozitare, și până la mărirea vârstei de pensionare și eliminarea pensiilor speciale, toate aceste puncte se regăsesc în PNRR, puncte fără de care CE nu ar fi aprobat granturile și împrumuturile.

Femeile vor ieși la pensie la 63 de ani

Așa se face că o primă schimbare va fi limita de ieșire la pensie. Dacă acum, pentru femei, este de 61 de an, din 2030 se dorește să se ajungă la 63 de ani, conform declarațiilor președintelui Casei Naționale de Pensii, urmând ca mai apoi să se facă egalizarea înre cele două categorii, și să se ajungă la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

”Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere.

În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei.”

În același timp, în aceeași reformă din PNRR, statul dorește să extindă vârsta de pensionare, cu ajutorul unor stimulente financiare, până la vârsta de 70 de ani, și tot prin PNRR, guvernul Cîțu își asuma decizia de a nu mai genera alte categorii de pensii speciale, iar pe cele existente să le raționalizeze, și ulterior chiar să le desființeze.

Parteneri
Ce primesc credincioșii care merg la moaștele Sfântului Dimitrie din partea Preafericitului Parinte Daniel. Oamenii stau ore în șir la coadă
Redactia.ro
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în octombrie 2024. Este bazat pe o poveste reală și are peste 10 milioane de vizionări
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Vechimea în muncă pentru acești români. Ce obligații au conform legii
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Șoferii sunt obligați să facă inspecția tehnică la 2 ani! Mașinile care nu mai trec de verificare
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
INTERZIS TOTAL de SF. DUMITRU! E MARE PĂCAT AZI, 26 Octombrie
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro