O categorie de români pot primi 1.400 de lei direct pe card, din partea statului. Este vorba despre angajații semi-bugetari, o categorie de salariați între bugetari și non bugetari. În timp ce angajații la stat au parte de câteva beneficii din start, cei angajați la privat nu beneficiază de aceleași condiții. Sunt, însă, și excepții, iar acestea îi privesc pe salariații semi-bugetari.
De exemplu, ei pot primi 1.400 de lei pe card, drept voucher de vacanță. Aceste tichete au fost foarte eficiente și au susținut industria turismului din România, motiv pentru care s-a stabilit că salariații plătiți din fonduri publice vor beneficia, până în 2027, de 1.450 de lei, în fiecare an pentru creșterea productivității și motivarea salariaților.
De asemenea, pot beneficia de vouchere de vacanță toți salariații care sunt încadrați în baza unui contract individual de muncă, dar au negociat acest drept în prealabil cu angajatorul.
Există câteva diferențe între salariații plătiți din fonduri publice, adică bugetari, și cei care lucrează în beneficiul angajatorilor persoane juridice, inclusiv firmele în care statul român este acționar.
Pentru cei care au un contract individual de muncă cu un angajator care nu intră în categoriile de mai sus, sistemul de salarizare este mai flexibil, pentru că se pot negocia astfel de beneficii.
Se pot acorda vouchere de vacanță salariaților, iar plafonul maxim prevăzut de lege este de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel pentru bugetari.
Astfel, dreptul salariaților non bugetari și semi-bugetari de a beneficia de vouchere de vacanță depinde de rezultatul negocierilor individuale sau colective.
De altfel, angajatorii care nu fac parte din doeniul bugetar și care acordă vouchere de vacanță beneficiarilor, vor fi nevoiți să cuprindă în bugetele de venituri și cheltuieli sume destinate acoperirii valorii nominale a acestora.