Pâinea devine mai scumpă pe măsură ce prețurile la grâu cresc vertiginos la nivel mondial. Acest lucru se datorează parțial condițiilor dificile de cultivare a culturii în țările exportatoare importante. Cauzele sunt, de exemplu, de secetă, îngheț și precipitații abundente. Potrivit experților, se pare că pentru producția de pâine costurile nu vor scădea în curând.
Pâinea devine mai scumpă, pe măsură ce prețurile grâului cresc vertiginos la nivel mondial. Acest lucru se datorează parțial condițiilor dificile de cultivare a culturii în țările exportatoare importante.
Cauzele sunt, de exemplu, de secetă, îngheț și precipitații abundente. Potrivit experților, se pare că pentru producția de pâine costurile nu vor scădea în curând. Pe piața futures din Chicago, prețurile grâului au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani.
La Paris, o tonă de grâu a fost tranzacționată pentru o sumă record de 297 de euro. La începutul zilei de tranzacționare, era încă 292 de euro și 293 de euro la închidere. Din septembrie, prețul grâului a crescut cu aproximativ o treime, în principal din cauza recoltei slabe din Rusia.
Grâul este folosit în multe forme de alimente. Pe lângă pâine, grâul este și o materie primă importantă pentru baze de pizza, cușcuș sau tăiței, de exemplu. Efectele aestor scumpiri se va regăsi și în costurile pentru consumatori.
În primul rând, creșterea prețului înseamnă o factură de cumpărături mai mare pentru consumatori. În plus, cerealele mai scumpe vor afecta și inflația, iar grâul va deveni accesibil pentru mai puțini oameni.
Aceasta, la rândul său, duce la mai multă foamete în lume. Acest risc durează de mai bine de un an. Recoltele din țări precum Australia și Argentina nu vor fi suficiente pentru a satisface cererea mare.
În alte țări mari producătoare de cereale, recolta nu este încă pregătită pentru recoltare. Deși lumea are mult grâu, o mare parte din acesta este depozitat în țări precum China, care expediază puțin în străinătate.
Rusia, cel mai mare exportator de grâu sezonul trecut de recoltă, a început să taxeze exporturile în acest an pentru a-și asigura aprovizionarea. De asemenea, Rusia dorește să țină sub control costurile interne.
Rusia a indicat că este probabil să existe o cotă pentru vânzările în străinătate. Anunțul a provocat creșteri ale prețurilor și în alte părți. Egiptul, cel mai mare cumpărător de grâu, a refuzat temporar să facă stocuri din cauza prețurilor ridicate luna trecută. Cu toate acestea, cererea de la importatori rămâne ridicată.
Arabia Saudită, de exemplu, a comandat de două ori mai mult grâu decât era planificat în ultima licitație. De obicei, țările se aprovizionează pentru câteva luni, dar guvernele nu vor să riște să rămână fără cereale.
Grâul din Chicago a crescut marți pentru a se tranzacționa aproape de cel mai mare nivel din ultimii nouă ani în sesiunea anterioară. Acesta a fost efectul stării de scădere a recoltei de iarnă din SUA.
Situația a stârnit îngrijorări cu privire la oferta globală pe fondul cererii puternice. În același timp, porumbul a coborât mai jos, în timp ce soia a câștigat teren.
„Piața lictațiilor de grâu a fost mai devreme legată de prețurile porumbului, dar acum are propria sa poveste.
Vedem că prețurile rămân ferme până în anul viitor.”, a spus un comerciant cu sediul în Singapore de la o companie internațională de comerț cu cereale.
Cel mai activ contract de grâu din Chicago Board Of Trade (CBOT) Wv1 a crescut cu 0,3%, la 7,99-1/4 dolari, și închizând cu 3,2% mai mare luni, când prețurile au atins un maxim din decembrie 2012 de 8,00 dolari.
Porumbul Cv1 a scăzut cu 0,2%, până la 5,78 dolari, iar soia Sv1 a câștigat 0,4% la 12,53-1/2 de dolari. Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a evaluat 45% din recolta de grâu de iarnă din 2022 în stare „bună spre excelentă”.
Datele arată o scădere față de 46% cu o săptămână mai devreme. În medie, analiştii se aşteptau ca USDA să evalueze 48% din recoltă ca fiind „de la bun la excelent”.
Recolta de soia din SUA a fost finalizată în proporție de79%, de duminică, a declarat luni USDA într-un raport săptămânal de progres al recoltei. Datele vin în urma mediei pe cinci ani de 81% și a estimării medie dintr-un sondaj al analiștilor Reuters, de asemenea, cu 81%.
Recolta de porumb din SUA a fost recoltată în proporție de 74%, a spus USDA, înaintea mediei pe cinci ani de 66%, dar în urma așteptărilor medii a analistului de 75%. Grâul primește sprijin, deoarece recoltele slabe de grâu de primăvară și o taxă la export impusă de Rusia au sporit așteptările de aprovizionare relativ strânsă în acest sezon.
Prețurile de export de grâu din Rusia au crescut și mai mult săptămâna trecută, pe fondul prețurilor mai mari la grâu din Chicago și Paris și pe fondul cererii din Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume, au declarat luni analiștii.
Principala agenție de cumpărare de grâu din Arabia Saudită a declarat că a cumpărat aproximativ 1,268 milioane de tone metrice de grâu de măcinat într-o tranzacție masivă care a depășit așteptările unor comercianți.
Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut pentru a treia lună consecutiv în octombrie. Au atins un nou vârf, cel mai mare în ultimii 10 ani. Creșterile au fost conduse din nou de majorarea prețurilor la cereale și uleiuri vegetale. Anunțul era făcut joi de agenția ONU pentru alimente, conform Reuters.
Indicele prețurilor la alimente FAO, a înregistrat o medie de 133,2 puncte luna trecută, comparativ cu 129,2 revizuite pentru septembrie. Cifra din septembrie a fost dată anterior ca 130,0.
Citirea din octombrie a fost cea mai mare pentru indice din iulie 2011. Pe o bază anuală, indicele a crescut cu 31,3% în octombrie. Prețurile mărfurilor agricole au crescut abrupt în ultimul an.
Creșterea a venit ca urmare a eșecurilor recoltei și a cererii puternice.Indicele FAO al prețurilor cerealelor a crescut cu 3,2% în octombrie față de luna precedentă.
Aceasta a fost condusă de o creștere cu 5% a prețurilor la grâu. Prețul a urcat pentru a cincea lună consecutivă. Astfel că, prețul la grâu a atins cel mai ridicat nivel din noiembrie 2012, a spus FAO.
„Există o disponibilitate mai strânsă pe piețele globale din cauza recoltelor reduse la marii exportatori.
În special piețele din Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii, au continuat să exercite presiune în creștere asupra prețurilor.”, a spus FAO despre grâu.
Contractele futures pe grâu au început în noiembrie cu noi vârfuri, cu prețurile din SUA la noi maxime din 2012. Contractele futures din prima lună la Paris au ajuns la un nivel record, deoarece cererea de import a rămas puternică.
Prețurile mondiale ale uleiului vegetal au crescut cu 9,6% în această lună. Au stabilit un nivel record, susținut de creșterea în continuare a prețurilor uleiului de palmier. Deficitul de forță de muncă din Malaezia a continuat să împiedice producția, a mai spus FAO.
Prețurile globale la zahăr au scăzut cu 1,8% în octombrie. Astfel s-a pus capăt unei serii de șase creșteri lunare consecutive. FAO și-a redus proiecția producției mondiale de cereale în 2021, la 2,793 miliarde de tone, de la 2,800 miliarde.
Estimărie erau făcute cu o lună în urmă, conform perspectivelor sale privind cererea și oferta de cereale. Acest lucru a reflectat în principal estimările reduse ale producției de grâu pentru Iran, Turcia și Statele Unite.
În același timp s-a compensat o prognoză crescută pentru producția de cereale grosiere. Producția mondială de cereale preconizată ar reprezenta în continuare un record.
Cu toate astea va urma cererea prevăzută, ceea ce va duce la o scădere a stocurilor de cereale prognozate, a spus FAO. Cererea a fost susținută de o proiecție ridicată a comerțului mondial cu cereale la un nou record, susținută de comerțul crescut cu grâu.