În 2021, Ministerul Finanțelor emitea un ordin de ministru care reglementa, din punct de vedere contabil, situația persoanelor juridice străine de pe teritoriul României. Confom OMF 410/2021, acestea vsunt supuse unor noi reglementări privind situațiile financiare anuale, atât pentru anul trecut, cât și pentru anul în curs, 2022. Ordinul face referire la planul obligatoriu de conturi, mai ales pentru planurile de beneficii de tipul Stock Option Plan (SOP).
În martie 2021, Ministerul de Finanțe promulga, printr-un ordin de ministru, OMF 410/2021, noi reglementări ce vizează planurile de conturi contabile, în special pentru companiile cu capital străin și menite să modifice expres, planuerile de beneficii de tipul Stock Option Plan (SOP). Conform experților contabili, aceste modificări vin să clarifice cu exactitate calculul impozitiului pe profit al acestor entități juridice cu capital străin, dar care activează în România, pe baza legislației în vigoare, dar și o transparentizare a unui anumit tip de cheltuieli.
Un alt ordin, OMF Nr. 762/2021, emis ulterior, aducea noi modificări și clarificări suplimentare privind obligația de întocmire a situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile prevăzute de legea contabilității, precum și cu reglementările contabile aplicabile.
Ordinul nr. 762/2021 introduce o nouă secțiune referitoare la contabilitatea operațiunilor efectuate de persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România, care detaliază cerințele privind reglementările contabile aplicabile și obligația de a întocmi situații financiare anuale, atât în primul an de aplicare, cât și în anii următori.
Se precizează că situațiile financiare anuale prevăzute de această secțiune sunt situații financiare cu destinație specială, fiind destinate îndeplinirii obligațiilor prevăzute de Codul Fiscal. Prevederile referitoare la obligația de audit și cele referitoare la întocmirea situațiilor financiare anuale consolidate, cuprinse în reglementările contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014, nu sunt aplicabile.
O altă măsură, conform primului ordin emis în martie, prevede ca toate entitățile juridice cu capital străin, dar cu activitate în România, să-și organizeze sistemul contabil conform legislației prevăzute în Codul Fiscal românesc. Noua reglementare obligă aceste companii, în afara plății impozitului pe profit, conform legislatiei emise încă din 2016, din 2021 să funcționeze conform legislației contabile din România.
Un alt ordin, emis în 2022, Ordinul 85/2022, obligă aceleași entități juridice străine cu activitate clară pe teritoriul României, să completeze în totalitate și corect, „Fişierul Standard pentru Audit Fiscal” sau „Declaraţia 406”, pe baza unui plan de conturi bine stabilit prin legislația românească.
Conform normelor în vigoare, planul de conturi este un nomenclator obligatoriu, și este prevzut în schema de raportare a „Declarației 406”. Astfel că prin noul ordin se specifică clar obligativitatea completării tuturor câmpurilor din respectivul document, conform cerințelor fiscale prevăzute în legislația românească.