Schimbări în sistemul Ro-Alert: ce au decis autoritățile după tornada din Călărași

Schimbări în sistemul Ro-Alert: ce au decis autoritățile după tornada din Călărași

Sistemul Ro-Alert va fi îmbunătățit după tornada din Călărași. Specialiștii ANM, dar și cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și DSU s-au întâlnit pentru a pune la punct noi modificări.

Sistemul Ro-Alert va transmite și avertizări meteo, adică te va informa și atunci când urmează să aibă loc fenomene meteo periculoase. Vor fi trimise mesaje în caz de vijelii, tornade sau fenomene care se pot transforma în cod roșu.

Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El susține că s-a luat această decizie după ce s-au primit critici că sistemul Ro-Alert nu a trimis avertizări legate de tornada din Călărași.

Însuși Raed Arafat spunea, la lansarea sistemului Ro-Alert, că acesta nu e radar meteo. Între timp, autoritățile s-au răzgândit.

Cum va funcționa sistemul Ro-Alert

Secretarul de stat și șeful DSU, Raed Arafat, s-a întâlnit joi cu reprezentanții Administrației Maționale de Meteorologie (ANM), cei ai IGSU și cei ai DSU. S-a discutat despre cum poate fi îmbunătățit sistemul Ro-Alert.

De acum încolo, se vor transmite și avertizări legate de vijelii, căderi de grindină sau alte fenomene meteo care se pot transforma în cod roșu. Procedură va fi implementată chiar în următoarele zile, până pe 6 mai.

Raed Arafat susține că s-a decis și înființarea unui „hotline dedicat” între ANM și IGSU.

„STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu mâine și acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod, să luăm aici și să declanșăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populația trebuie să înțeleagă că nu e de joacă, dacă anunță să știe că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislație trebuie modificată și aici vorbim și despre Ro-Alert și DSU, numai că măsurile pe care l luăm nu vor aștepta modificarea legislației. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale și legislația va fi modificată în următoarele luni”.
Raed Arafat, secretar de stat

Decizia de a îmbuntăți sistemul Ro-Alert a venit după tornada care s-a produs marți seara, în județul Călărași. Mai multe case au rămas fără acoperiș și un autocar a fost răsturnat de fenomenul meteo extrem.

Populația a fost avertizată cu privire la tornadă, numai că nu prin sistemul Ro-Alert, după cum recunoaște Raed Arafat.

”Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă; Să nu uităm că mai este și aplicația DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM ca sursă de informare, și prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roșu. În cazul județului Călărași s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariției > și prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”.
Raed Arafat, secretar de stat

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI