Germania, sprijin pentru apărarea României: ‘Am dat ordin’. Ce urmează în țară

Germania, sprijin pentru apărarea României: ‘Am dat ordin’. Ce urmează în țară
Germania a decis să-și suplimenteze prezența în flancul de est al NATO

Ca urmare a escaladării situației din Ucraina, și a invadării acesteia de trupele rusești, Germania a decis să-și suplimenteze prezența în flancul de est al NATO. Într-un comunicat dat în această după-amiază, ministrul apărării, Christine Lambrecht a anunțat că va trimite trupe suplimentare pe teritoriul României. Acestea vor face parte din contingentele de poliție aeriană a NATO. Berlinul a desfășurat aproape 1.000 de soldați în Lituania ca parte a unei unități de luptă NATO conduse de Germania. De la declanșarea ostilităților din Ucraina, Germania participă la poliția aeriană a NATO în România cu trei avioane de luptă.

Germania a decis să-și suplimenteze prezența în flancul de est al NATO

Decizia rapidă a guvernului federal german a venit după declanșarea luptelor între soldații ucraineni și trupele rusești trimise de Putin aici. Ministrul apărării, Christine Lambrecht, a declarat la finalul ședinței de urgență, că s-a luat decizia de a suplimenta prezența germană în flancul de est al NATO.

„Am dat (un) ordin de a extinde și de a ne extinde angajamentul nostru în misiunea de poliție aeriană din România”, a declarat ea reporterilor după ce a informat comisia de apărare a parlamentului, adăugând că Germania este pregătită să se conformeze și altor solicitări ale NATO.

Soldații germani reprezintă aproximativ jumătate dintr-un grup de luptă NATO de 1.100 de oameni din Lituania, care include trupe din Belgia, Republica Cehă, Luxemburg, Olanda și Norvegia.

Lambrecht a declarat că aceste întăriri propuse ar putea veni în plus față de un contingent de aproximativ 360 de soldați germani suplimentari deja în drum spre Lituania marți, pe 22 februarie. Norvegia a anunțat, de asemenea, că va adăuga 50-60 de soldați la grup.

Soldații britanici mobilizați

Ministrul britanic al apărării a anunțat că Marea Britanie este pregătită să trimită chiar mai multe trupe decât era prevăzut în unitățile NATO din statele baltice. Separat, Marea Britanie a anunțat exerciții militare în nordul Europei.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că 800 de soldați britanici au fost adăugați la grupul de luptă NATO din Estonia și că ar putea fi trimiși și mai mulți „pentru a ajuta la protejarea aliaților dacă NATO va face o cerere”, conform agenției AFP și Reuters.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat apoi că un grup separat, Joint Expeditionary Force (JEF), din care fac parte Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia și Suedia, va participa în curând la exerciții militare „în nordul Europei”. Trupele britanice și cele ale statelor baltice vor participa la exerciții preventive și proporționale pe mare, pe uscat și în aer.

Întăririle așteptate vor crește drastic numărul de trupe NATO în Letonia, Lituania și Estonia, ajungând la aproximativ 6.000. NATO înființase în 2017 patru grupuri de luptă multinaționale cu puțin peste 1.000 de soldați fiecare în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia, după ce Rusia a anexat regiunea Crimeea de la Ucraina.