09 dec. 2022 | 21:29

Schimbări majore în Codul Rutier din România. Cum ar putea șoferii să aibă mașina confiscată

Știri generale
Schimbări majore în Codul Rutier din România. Cum ar putea șoferii să aibă mașina confiscată
Schimbări majore în Codul Rutier din România. Ce trebuie să știe toți participanții la trafic. Se confiscă mașinile.

Schimbări majore în Codul Rutier din România. Un nou proiect de lege a fost depus, miercuri, 7 decembrie, la Senatul României. În prezent, inițiativa care aduce modificări importante în cazul șoferilor se află în dezbatere. Participanții la trafic riscă să aibă mașina confiscată foarte ușor, chiar și în cazul unui împrumut. Vezi ce prevederi legislative s-ar putea schimba.

Schimbări majore în Codul Rutier din România

Un nou proiect de lege, care anunță schimbări majore în Codul Rutier, se află în dezbatere în Parlamentul României. Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat miercuri, 7 decembrie. Nu este foarte lungă, ci se întinde pe doar trei pagini. Modificările sunt, însă, cruciale pentru participanții la trafic. Toți șoferii ar trebui să le știe.

La o primă vedere, schimbările privind Codul Rutier nu sunt foarte drastice. Se modifică, practic, mecanismul prin care sunt sancționați șoferii. Astfel, s-a introdus un nou prag pentru depășirea limitei de viteză de 100 de kilometri la oră.

Să luăm un exemplu practic. Un șofer care circulă cu o viteză de 160 de kilometri la oră (raportat la o limită de 60 de kilometri pe oră), riscă să fie sancționat cu o amendă în valoare de aproape 3.000 de lei. Șoferul va pierde carnetul de conducere pentru o perioadă de șase luni de zile. Schimbările nu se opresc, însă, aici.

Pe lângă faptul că cei care vor depăşi cu 100 de kilometri pe oră limita de viteză vor pierde permisul de conducere, ar putea să își piardă și mașina. Autoturismul persoanei sancționate poate fi confiscat, în anumite condiții, și chiar vândut mai departe de către statul român.

Șoferii amendați își pot pierde mașina

În momentul în care autoritățile au sesizat un șofer care depășește limita de viteză cu 100 de kilometri pe oră, vor reține și certificatul de înmatriculare al mașinii. Măsura se va aplica pe o perioadă de jumătate de an – același termen precum în cazul reținerii carnetului de conducere.

Într-un interval de 15 zile de la aplicarea sancțiunilor expuse mai sus, șoferul va putea să circule cu mașina în baza unor dovezi pe care le obține de la autorități. După expirarea perioadei de 15 zile, se înăspresc regulile.

Din ziua în care permisul și certificatul de înmatriculare au fost reținute oficial, mașina poate să fie confiscată de autorități, dacă este sesizată în trafic. Chiar dacă la volanul autoturismului nu se află persoana amendată, stabilește proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat. Într-o situație de acest fel, autoturismul poate fi reținut și vândut de statul român.

Citește și: Marcajul rutier de care șoferii din România nu au habar. De asta se fac atât de multe accidente

Trebuie precizat că inițiativa legislativă poate suferi modificări. Pe măsură ce noul proiect de lege trece prin comisiile parlamentare de specialitate, pot avea loc unele schimbări. Juriștii au adus deja în discuție cazul în care mașina este împrumutată unei persoane care are nevoie de ea. Rămâne de văzut în ce fel va fi adoptat – dacă se va întâmpla acest lucru – noul proiect de lege. Camera Deputaților este, în acest caz, for decizional.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! SONDAJ CURS
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro