Marcajul rutier de care șoferii din România nu au habar. De asta se fac atât de multe accidente

Marcajul rutier de care șoferii din România nu au habar. De asta se fac atât de multe accidente

Atunci când ne deplasăm cu mașina pe șoselele patriei dăm de diferitele tipuri de marcaje rutriere. Acestea sunt rareori luate în seamă, însă în unele situații acestea pot face diferența între viață și moarte. Din păcate, așa cum s-a constatat, există marcajul rutier de care șoferii din România nu au habar. Polițiștii spun că tocmai din cauza asta se fac atât de multe accidente.

Importanța marcajelor rutiere de pe șosele și autostrăzi

Marcajele rutiere de pe carosabil au una dintre cele mai importante funcții de siguranță pe drumurile noastre. Acestea sunt acceptate pe scară largă ca fiind benefice pentru șoferi.

Majoritatea comunică calea de deplasare prevăzută pentru operațiunile pe termen scurt și alinierea drumului pentru delimitarea pe termen lung. Pentru a asigura o aplicare consecventă a marcajelor pe carosabil, caracteristicile și criteriile de justificare ale acestora sunt descrise inclusiv în Codul Rutier.

Ceea ce puțină lume știe, este există heltuieli anuale importante când vorbim de marcajul rutier. Cu toate astea, există un vid general în ceea ce privește un efort consolidat care să încerce să cuantifice beneficiile dovedite ale marcajelor pe carosabil.

De-a lungul anilor, multe proiecte de cercetare s-au concentrat asupra unor elemente specifice ale marcajelor de pavaj. Multe dintre aceste studii au beneficiat de tehnologii avansate care permit metodologii de cercetare inovatoare.

Cele mai recente cercetări oferă noi perspective asupra beneficiilor marcajelor rutiere, și chiar a celor de pe trotoare, care anterior erau nedetectabile.

Vezi și:  Treabă ”de mântuială”, în centrul Ploieștiului: cum și-a bătut joc o firmă de marcajele stradale

Majoritatea accidentelor sunt din necunoaștere sau neatenție

Studiile au arătat că utilizarea marcajelor joacă un rol în reducerea anumitor tipuri de accidente în anumite condiții. Accidentele de ieșire de pe șosea și accidentele în sens opus sunt, în general, prezente pe autostrăzile din țara noastră. În special în curbele orizontale și pe timp de noapte.

În plus, din cauza deficiențelor vizuale și cognitive, șoferii mai în vârstă și cei cu probleme de sănătate sunt deosebit de susceptibili la aceste tipuri de accidente. Prin urmare, tipurile de accidente care sunt cel mai probabil afectate de marcaje suplimentare sau de marcaje îmbunătățite unt accidentele de ieșire de pe șosea și accidentele în sens opus care au loc pe timp de noapte, care se produc în curbe și în care sunt implicați șoferi cu capacități vizuale sau cognitive reduse,de exemplu, șoferi în vârstă sau șoferi cu deficiențe.

Vezi și:  Ce trebuie să faci când vezi acest indicator. E prezent pe şoselele din România, dar puţini şoferi ştiu ce înseamnă

Polițiștii vorbesc despre marcajul rutier de care șoferii din România nu au habar

Din păcate, în ultimii ani, am asistat la adevărate tragedii, tocmai datorită inconștienței unor șoferi care au încălcat regulat marcajul rutier de pe șosele sau autostrăzi. Așa se face că, la un studiu de caz, mulți români habar nu aveau ce reprezintă liniile discontinue.

Marcajul rutier este regăsit peste tot în țară, pe șosele și autostrăzi, de care șoferii din România nu au habar. Aceeași constatare a fost făcută și de reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, care declară:

„Când circulăm pe un sector unde depășirea este permisă, liniile discontinue au o anumită lungime și o distanță între ele.

În momentul în care ne apropiem de zona unde depășirea este interzisă, liniile discontinue se măresc, iar distanța dintre ele scade. Cred că trei sferturi dintre șoferi nu cunosc acest marcaj rutier“, a spus Cristi Tudor.

Conform normelor regăsite în Codul Rutier, marcajul rutier de linii discontinue avertizează porțiunea de drum în care depășirile sunt interzise. De obicei marcajul rutier este amplasat la ieșirea din localități, zona de unde limita de viteză nu mai este valabilă. Din păcate, mulți șoferi, inconștienți, nu bagă în seamă marcajul rutier, și de aici și dramele care apar ca urmare a accidentelor.

Așa că, mare atenție pe drum, și învățați, conform Codului Rutier, ce reprezintă semnele și marcajele rutiere amplsate pe șosele și autostrăzi. Așa vă veți salva viața voastră, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Urmăriți Playtech.ro și pe