17 nov. 2022 | 13:01

Schimbări la plățile cu cardul din magazinele mici. E oficial, ce s-a stabilit

Social
Schimbări la plățile cu cardul din magazinele mici. E oficial, ce s-a stabilit
Se schimba legea in ceea ce priveste acceptarea platilor electronice de anumite magazine

Se schimbă legea în ceea ce privește plata cu cardul în magazinele mici. Acestea vor avea obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluții de plată electronică dacă încasările cu numerar dintr-un an depășesc 50000 de lei.

Se schimbă legea în ceea ce privește acceptarea plăților electronice de magazinele mai mici. Când sunt obligate să accepte plata cu cardul

Se schibă legea în ceea ce privește plata cu cardul pentru firmele din comerțul amănuntul și cu ridicata, precum și cele care prestează servicii. Aceste vor fi obligate să acepte plata cu cardurile dacă au încasări mai mari de 50000 de lei într-un an.

Până acum aceste firme aveau obligația să accepte plata cu cardul dacă realizeazau o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro sau echivalentul în lei pe an.

Ce mai prevede schimările

În plus, parlametarii au completat și prevederea actuală potrivit căreia în cazul în care, timp de 2 ani la rând, pragul menționat nu a fost depășit, firmele nu mai au obligația de acceptare a plăților electronice, ”însă pot opta pentru continuarea acceptării acestor instrumente de plată”.

Astfel, dintr-un număr total de aproximativ 185.000 de frime care au realizat în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2022 încasări mai mari de 50.000 lei, sume înregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale și le-au raportat la ANAF, potrivit obligațiilor legale, aproximativ 45% dintre aceștia au înregistrat încasări exclusiv în numerar.

Dispare problema variației cursului de schimb valutar

În plus, folosirea monedei naționale în stabilirea pragului în raport cu care se naște obligația de acceptare ca mijloc de plată a cardurilor se asigură un grad mai mare de predictibilitate.

Cu noul mecanism se vor elimina dificultățile de calcul generate de variația cursului de schimb valutar.

Firmele care au obligația să accepte plata electronică și nu se conformează legii, amenzi uriașe

Pe de altă parte, comercianții care nu se conformează obligației generale de a accepta plăți electronice riscă amenzi substanțiale de până la 50.000 de lei.

Legea 128/2022, care prevede obligația firmelor de a accepta plata cu cardul, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456/2022 și este în vigoare din data de 9 mai 2022.

Amenda pornește de la 20000 de lei

Astfel, legea a fost modificată în așa fel încât firmele care nu se conformează obligației a accepta plata cu cardul bancar, deși ar trebui să o facă, să poată fi amendate cu sume de la 20.000 la 50.000 de lei.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro