01 dec. 2022 | 18:12

Schimbări drastice de vreme în decembrie. Ce temperaturi vom avea în țară

Vremea Meteo
Schimbări drastice de vreme în decembrie. Ce temperaturi vom avea în țară
ANM anunță schimbări drastice de vreme în decembrie

Am intrat oficial în luna de iarnă, iar meteorologii vorbsc în continuare de efectele valului polar. Conform acestora, un nou Vortex Polar stratosferic apare deasupra Polului Nord. Fenomenul va afecta perioada de iarnă 2022 – 2023. Acesta își va combina forța cu o anomalie negativă a vântului la mare înălțime deasupra Ecuatorului și cu La Nina, realizând un mix energetic de dinamică meteorologică, mai spun specialștii. Pe scurt, asta înseamnă schimbări drastice de vreme în decembrie. În eclași timp, înseamnă că vom avea temperaturi scăzute și la noi în țară.

Meteorologii avertizează asupra unui posibil val foarte rece în decembrie

Datorită apariției acestui vortex polar, meteorologii vorbesc despre schimbări drastice de vreme în decembrie în Europa. Continetul, este posibil, să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun. Potrivit unei noi prognoze meteorologice pe termen lung elaborate de principalele autorități internaționale în domeniul climei, datele spre asta converg.

Avertismentul vine în contextul în care țările europene continuă să își umple depozitele de gaze naturale. Majoritatea fac asta, în speranța de a trece peste sezonul de încălzire de iarnă fără a avea acces la mult gaz natural din Rusia. „Șansa unui val de frig în decembrie, rămâne foarte reală.”, spun specialiștii, care trag un semnal de alarmă.

Prognoza de iarnă este plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile. Specialiștii spun că, în special, în ianuarie și februarie vor fi schimbări drastice de vreme. Dar guvernele europene, care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice, ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unui val de frig înainte de Crăciun, care ar exercita o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze pe continent, mai spun aceeași experți.

„Actualul tipar meteorologic La Niña, caracterizat de temperaturi mai scăzute, va persista și în noul an. Acest lucru nu poate fi încă prezis cu certitudine, acest lucru ar însemna în mod normal o a doua jumătate a iernii mai blândă.

Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie – vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica – nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă cu privire la această perioadă.”, spun meteorologii europeni.

ANM anunță schimbări drastice de vreme în decembrie

În România, de cealaltă parte, ANM nu vine cu vești bune. Conform prognozelor meteo se anunță scăderea temperaturilor până la cel puțin -8 grade, în anumite zone din țară. Conform prognozei pe următoarele patru săptămâni, ANM spune că „Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile nord-estice, dar și mai ridicate în vest, nord-vest și centru, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale.”

Așa se face că, de exemplu, în Banat, în perioada 30 noiembrie și 5 decembrie temperaturile vor ajunge la 2-3 grade. Spre finalul lunii decembrie să se situeze în jurul valorii de 0 grade. Aceeași prognoză anunță, în Crișana, între 2 și 5 decembrie, valori termice de cel mult 2 grade. Tot în Crișana valorile minime vor ajunge între -4 și 3 grade. ANM mai spune că în Transilvania, în zilele de 7 și 8 decembrie vor fi cele mai reci nopți, cu valori termice între -6 și -5 grade.

Schimbări drastice de vreme în decembrie sunt anunțate și în Maramureș, unde temperaturile ajung între între -4 și -2 grade. Aceleași schimbări drastice de vreme sunt anunțate și în Moldova, aici temperaturile ajungând între -6 și -3 grade.

ANM anunță pentru Dobrogea, Muntenia și Oltenia, de asemenea, schimbări drastice de vreme în decembrie. În aceste trei zone temperaturile vor ajunge între 2 și -3 grade în perioada următoare. În ceea ce privește vremea la munte, nu se anunță schimbări drastice de vreme în decembrie, majoritatea temperaturilor fiind cele normale perioadei. Conform ANM, la munte valorile vor fi cuprinse între – 2 și 0 grade și minimele vor oscila între -7 și 4 grade.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Cum să faci ouă poșate în doar 60 de secunde? Nu ai nevoie nici de tigaie și nici de oțet 
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
O creatură nemuritoare poate produce o formă contagioasă de cancer. Fenomenul bizar, urmărit de cercetători
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Se întoarce cel mai urmărit serial de pe Netflix. Fanii sunt în extaz
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Obligatoriu pentru românii care au casă prin credit ipotecar. Riscă să primească amendă
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL și AICI! Cel puțin 492 de persoane UCISE într-o SINGURĂ ZI
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro