Am intrat oficial în luna de iarnă, iar meteorologii vorbsc în continuare de efectele valului polar. Conform acestora, un nou Vortex Polar stratosferic apare deasupra Polului Nord. Fenomenul va afecta perioada de iarnă 2022 – 2023. Acesta își va combina forța cu o anomalie negativă a vântului la mare înălțime deasupra Ecuatorului și cu La Nina, realizând un mix energetic de dinamică meteorologică, mai spun specialștii. Pe scurt, asta înseamnă schimbări drastice de vreme în decembrie. În eclași timp, înseamnă că vom avea temperaturi scăzute și la noi în țară.
Datorită apariției acestui vortex polar, meteorologii vorbesc despre schimbări drastice de vreme în decembrie în Europa. Continetul, este posibil, să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun. Potrivit unei noi prognoze meteorologice pe termen lung elaborate de principalele autorități internaționale în domeniul climei, datele spre asta converg.
Avertismentul vine în contextul în care țările europene continuă să își umple depozitele de gaze naturale. Majoritatea fac asta, în speranța de a trece peste sezonul de încălzire de iarnă fără a avea acces la mult gaz natural din Rusia. „Șansa unui val de frig în decembrie, rămâne foarte reală.”, spun specialiștii, care trag un semnal de alarmă.
Prognoza de iarnă este plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile. Specialiștii spun că, în special, în ianuarie și februarie vor fi schimbări drastice de vreme. Dar guvernele europene, care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice, ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unui val de frig înainte de Crăciun, care ar exercita o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze pe continent, mai spun aceeași experți.
„Actualul tipar meteorologic La Niña, caracterizat de temperaturi mai scăzute, va persista și în noul an. Acest lucru nu poate fi încă prezis cu certitudine, acest lucru ar însemna în mod normal o a doua jumătate a iernii mai blândă.
Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie – vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica – nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă cu privire la această perioadă.”, spun meteorologii europeni.
În România, de cealaltă parte, ANM nu vine cu vești bune. Conform prognozelor meteo se anunță scăderea temperaturilor până la cel puțin -8 grade, în anumite zone din țară. Conform prognozei pe următoarele patru săptămâni, ANM spune că „Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile nord-estice, dar și mai ridicate în vest, nord-vest și centru, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale.”
Așa se face că, de exemplu, în Banat, în perioada 30 noiembrie și 5 decembrie temperaturile vor ajunge la 2-3 grade. Spre finalul lunii decembrie să se situeze în jurul valorii de 0 grade. Aceeași prognoză anunță, în Crișana, între 2 și 5 decembrie, valori termice de cel mult 2 grade. Tot în Crișana valorile minime vor ajunge între -4 și 3 grade. ANM mai spune că în Transilvania, în zilele de 7 și 8 decembrie vor fi cele mai reci nopți, cu valori termice între -6 și -5 grade.
Schimbări drastice de vreme în decembrie sunt anunțate și în Maramureș, unde temperaturile ajung între între -4 și -2 grade. Aceleași schimbări drastice de vreme sunt anunțate și în Moldova, aici temperaturile ajungând între -6 și -3 grade.
ANM anunță pentru Dobrogea, Muntenia și Oltenia, de asemenea, schimbări drastice de vreme în decembrie. În aceste trei zone temperaturile vor ajunge între 2 și -3 grade în perioada următoare. În ceea ce privește vremea la munte, nu se anunță schimbări drastice de vreme în decembrie, majoritatea temperaturilor fiind cele normale perioadei. Conform ANM, la munte valorile vor fi cuprinse între – 2 și 0 grade și minimele vor oscila între -7 și 4 grade.