01 feb. 2023 | 08:31

Schimbări cu pensiile private din România. Ce modificări sunt aduse sistemului

Social
Schimbări cu pensiile private din România. Ce modificări sunt aduse sistemului
ASF anunță schimbări cu pensiile private din România

ASF anunță schimbări cu pensiile private din România! Așa cum majoritatea cetățenilor români știu, sistemul de pensii din România, reglementat de Legea nr. 263/2010, intrată în vigoare la data de 1 ianuarie 2011, este format din trei piloni. Prmiul pilon este cel al sistemului public de pensii obligatorii, urmat de Pilonul II de pensii private și Pilonul III, care este un sistem de pensii private facultative. ASF, la finalul anului trecut a emis un ordin prin care, cel puțin, Pilonul II de pensii, suferă anumite modificări. Cu alte cuvinte vorbim de schimbări cu pensiile private din România. În cele ce urmează vorbim despre ce modificări sunt aduse sistemului privat de pensii.

ASF anunță schimbări cu pensiile private din România

Așa cum am mai scris, Pilonul II, sistemul de pensii private obligatorii, este un sistem de contribuții definite, cu o garanția minimă de investiții, bazat pe conturi individuale și parte a sistemului individual de contribuția individuală din sistemul public de pensii care se acumulează în astfel de conturi individuale. Accesarea la acst pilon a început în 2007, iar schema este obligatorie pentru toate persoanele eligibile cu vârsta de până la 35 de ani și voluntară pentru grupa de vârstă 35-45 de ani.

Conform datelor publicate de ASF, în urmă cu doi ani, activele nete totale ale fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II, se ridicau la 84,41 miliarde de lei la sfârșitul primului semestru din 2021.

Asta a reprezentat o creștere de cel puțin 28 de procente în raport cu un an în urmă, în aceeași perioadă. Tot în 2021 a crescut și numărul persoanelor care au contribuit la Pilonul II de pensii private, de la 7,56 la 7,7 milioane de români.

Dar, deși numărul contribuabililor și al fondurilor a crescut, încă din anul implementării, Pilonul II de pensii a rămas cu anumite puncte nerezolvate, dar asta până anul trecut în luna decembrie, lună în care ASF anunță schimbări cu pensiile private. A emis un ordin important menit să modifice anumite aspecte ale cadrului legal de funcționare.

Unele dintre aceste modificări au vnit ca o necesitate, mai ales asupra controlului asupra administratorilor acestor fonduri de pensii private, după scandalul generat de delapidarea unor fonduri din Pilonul II de pensii de unul din marii administratori. Pe de altă parte, conform oficialilor ASF, anumite aspecte, cele legate strict de beneficiarii acestor fonduri, precum și moștenitorii acestora, au avut nevoie de modificări.

Modificările aduse la Pilonul II de pensii private

Finalul de an 2022 a însemnat modificări la Pilonul II, iar la început de 2023, ASF anunță schimbări cu pensiile private. Încă de la începutul acestui mecanism privat de pensii, în cazul unui beneficiar care decedează, moștenitorii acestuia nu aveau nicio altă pârghie de a intra în posesia banilor din Pilonul II de pensii, decât prin transfer, dar numai cu condiția ca acel moștenitor să aibă la rândul lui un cont în sistemul de pensii privat din Pilonul II.

De la finalul lunii decembrie 2022, în urma emiterii unui ordin ASF, lucrurile s-au schimbat în ceea ce privește acest aspect al intrării în posesia banilor unei persoane decedate de către moștenitori. De altfel, conform Impact.ro, Daniel Apostol a explicat care a fost justețea acestei modificări, realmente necesară:

„Până acum moștenitorii, care trebuiau să intre în posesia activului celui decedat, nu puteau să o facă decât prin transfer al acestui activ în propriul cont de pensie privată, urmând ca la momentul ieșirii în pensie să beneficieze de această moștenire, ceea ce nu era corect.

Am îndreptat acest lucru. Peste 90 la sută dintre cei care au ieșit până acum la pensie, pentru că au îndeplinit condițiile de vârstă, sau din cauza unei invalidități, au optat pentru încasarea pensiei sub formă de plată unică, este un alt lucru demn de semnalat, există și varianta plății eșalonate pe maximum 5 ani. Constatăm că beneficiarii de pensie doresc să încaseze activul cât mai rapid în contextul în care modificarea legală prezentată aduce în mod clar, un astfel de avantaj.

ASF a venit, prin aceste modificări, în ajutorul participanților la fondul de pensii întărind cadrul de reglementare care are menirea să le asigure cât mai mult de o oarecare stabilitate financiară. Am responsabilizat și mai mult administratorii de pensii private.”, spune Daniel Apostol, conform Impact.ro.

În cele ce urmează vă prezentăm lista cu modificările aduse la Pilonul II de pensii private, prin ordinul ASF din decembrie 2022:

  • Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) care decedează înainte de a se naște dreptul la pensie au acum posibilitatea de a încasa activul într-o plată unică sau, în tranșe, pe 5 ani, transmite ASF.
  • O a doua modificare cu impact direct este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar.
  • În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând.
  • Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

Conform datelor ASF, în decembrie 2022 numărul contribuabililor la Pilonul II de pensii private a crescut la aproximativ 7,9 milioane de români cu contribuții directe în acest sistem de pensii.