Veste uriașă pentru toți românii! S-a produs o schimbare imensă în 2020, așa că nu mulți se așteptau să audă de așa ceva. Noile informații privind modul de viață pe care îl au oamenii au uluit autoritățile competente.
Sorin Iorga, specialistul de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, a susținut că s-a produs o schimbare imensă privind nivelul risipei în rândul consumatorilor urbani din România. Mai exact, acesta a scăzut la 6,5 în 2020.
În 2016, nivelul risipei se înregistra la 10,43%, dar specialiștii cred că până în 2030 o să se atingă obiectivul de reducere cu 50%. Consumatorii români încep să devină din ce în ce mai conștienți de obiceiurile lor și încearcă să se folosească de toate alimentele cumpărate.
„Nivelul mediu al risipei în rândul consumatorului urban la nivelul anului 2016 a rezultat a fi de 10,43%, un nivel mai moderat decât cel publicat prin barometrele europene, dar nu din cauză că barometrele europene sunt de altă părere ci pentru că nivelul de consum mediu al României era de sub 15%.
Acestea erau pragurile de 15- 30- 50% şi erau praguri generate de comportamentul specific din societăţile dezvoltate din zona europeană. Dau exemplul consumatorului englez, din Marea Britanie, care are un nivel de risipă apreciată în barometre de peste 30%.
Întrucât scările acestor barometre din 2011 – 2013 erau peste 15% era foarte greu să lucrăm cu ele, de aceea am făcut nişte praguri mai fine şi am ieşit la 10,43%, o valoare mediană evident.
Pentru 2020, această valoare ne-a ieşit la 6,5% şi putem să ne felicităm într-adevăr: consumatorul român pare să fie mai moderat în obiceiurile sale de consum, de achiziţie, pentru că până la urmă risipa este o discrepanţă între achiziţia de alimente şi consumul efectiv, şi rămâne acel surplus”, a transmis Sorin Iorga, potrivit Agerpres.
De asemenea, specialistul a mărturisit că în 2030 o să se atingă un prag așteptat de toată lumea atunci când vine vorba despre risipa alimentară, mai ales pentru că mulți consumatori devin din ce în ce mai conștienți de faptul că produsele se scumpesc.
„Pe baza datelor din 2016 şi 2020 am generat o curbă de evoluţie, am făcut un raport de evoluţie a consumului şi acestea sunt cifrele: 2024 – 4,05%, 2028 – 2,52%, 2030 – 2,05%.
Dacă aşa stau lucrurile, prin simpla continuare a obiceiurilor, a campaniilor şi a politicilor actuale ne vom atinge cu brio obiectivul din 2030 de reducere cu 50% a risipei.
Este posibil să fie absolut pertinent şi am încredere că aceste lucruri se vor întâmpla, nu neapărat că avem consumatori mai educaţi, nu neapărat că avem campanii deosebit de puternice (…) dar trebuie să ţinem cont că mâncarea începe să coste tot mai mult în România.
Din studiile făcute am văzut că acele alimente mai scumpe se risipesc mai greu şi coşul zilnic devine tot mai scump. Încet-încet devenim tot mai conştienţi cu cel îl umplem şi cât ne costă. Cifrele obţinute ne arată o tendinţă spre moderare a comportamentului risipitor în România”, a adăugat acesta.
Cât despre consumatorii cu un comportament cât mai riscant, aceștia sunt adulții tineri, educați, care se bucură de salarii foarte mari. Persoanele care au un venit mai mare tind să facă risipă alimentară, fără a se gândi de două ori la cât costă produsele din magazine.
„Noi am creionat şi un profil al consumatorului cu cel mai riscant comportament, care sunt adulţii tineri, educaţi şi cu salarii foarte mari (…)
Totuşi, indiferent de educaţie, persoanele cu venituri mai mari au un comportament mai riscant din punct de vedere al risipei alimentare.”, a mai zis specialistul într-un cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în colaborare cu IBA București.