Zilele acestea ANAF a anunțat mai multe modificări, referitoare la stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate în relaţia B2B. Proiectul, semnat deja de președintele ANAF, are în vedere atât emiterea de facturi în format electronic de către furnizorii de servicii, cât și grupele de produse care au risc fiscal ridicat.
Anul trecut, președintele ANAF anunța un proiect de Ordin prin care se dorea implementarea facturii electronice pentru furnizorii din sistemul B2B.
O companie B2B, sau „business-to-business”, furnizează servicii sau produse altor companii. O companie B2C, sau „business-to-consumer”, vinde direct consumatorilor individuali. Acestea sunt două modele de afaceri distincte care deservesc tipuri diferite de clienți, unul fiind întreprinderi și celălalt direct către consumatori.
Noul proiect prevede ca furnizorii din B2B să emită facturi prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, și, în același timp, s-au stabilit și care sunt produsele cu risc fiscal ridicat. În anexa proiectului de Ordin sunt specificate clar care sunt produsele cu risc fiscal ridicat, după cum urmează:
„Produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate în relaţia B2B, pentru care se transmit facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura și justificarea încadrării în această categorie sunt prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezentul ordin.”, se spune la articolul 1 din Ordinul ANAF.
În proiectul de Ordin, anunțat de Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu, este specificat clar care vor fi etapele de implementare, și de când se vor putea emite facturile prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura:
„Transmiterea facturilor emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura se instituie în două etape, respectiv:
a) în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022, furnizorii pot să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura;
b) începând cu data de 1 iulie 2022, furnizorii sunt obligaţi, să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.”, se specifică în referatul proiectului.
Facturile, mai spune Ordinul, se vor putea, opțional de la 1 aprilie, emite în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistraţi în Registrul RO e-Factura.
Evoluția pieței B2B în România a cunoscut o dezvoltare importantă, chiar și în perioada pandemiei, deși majoritatea companiilor care activează în relația B2B sunt din domeniul IT, fiind puține companiile care furnizează produsele menționate de ANAF în noul Ordin.