Schimbare majoră pentru angajații care au salariu minim în România. Legea intră în vigoare la 1 ianuarie

Schimbare majoră pentru angajații care au salariu minim în România. Legea intră în vigoare la 1 ianuarie
Schimbare majoră pentru angajații care au salariu minim în România

Schimbare majoră pentru angajații cu salariul minim în România. Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie. Astfel, Guvernul pregătește un proiect de modificare a deciziei adoptate recent, în ce privește salariul minim în România. De altfel, aceste modificări sunt pregătite, iar un proiect în acest sens ar putea fi adoptat cel mai devreme în ședința de guvern de mâine (miercuri) dacă sunt obținute toate avizele necesare.

Schimbare majoră pentru angajații care au salariu minim în România

Este schimbare majoră pentru angajații care au salariul minim în România, deoarece Guvernul pregătește un proiect de modificare a deciziei adoptate vineri, conform căreia salariul minim poate fi acordat numai o perioadă de 24 de luni unui angajat, apoi acesta trebuie majorat, conform Profit.ro.

Acest nou text prevede ca măsura referitoare la cele 24 de luni să intre în vigoare de la 1 ianuarie, iar termenul de 24 de luni să înceapă să curgă tot din data de 1 ianuarie 2022.

În baza modificării, salariile minime din contractele de muncă ar trebui să fie majorate cel mai devreme în ianuarie 2024. Înainte de a intra în vigoare, acest proiect trebuie însă adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Salariul minim, acordat numai 24 de luni unui angajat

Vineri, Guvernul a adoptat, ca parte a unei ordonanțe de urgență cu o serie de modificări legislative, prevederea conform căreia salariul minim va putea fi acordat numai 24 de luni unui angajat. Cum în acea ordonanță nu era prevăzut pentru această măsură un termen anume pentru a intra în vigoare, ea a intrat în vigoare în ziua următoare, iar schimbarea a creat probleme în rândul sepcialiștilor de legislație a muncii.

„Se impune de urgență modificarea art. XLVI din OUG nr 130/2021, care a creat deja agitație în rândul angajatorilor și a profesioniștilor în resurse umane. În primul rând trebuie să se clarifice care este intenția legiuitorului prin promovarea acestei norme. Din formulare înteleg că intenția este de a încuraja calificarea profesională a salariaților la locul de muncă și în consecință acordarea unui salariu mai mare corespunzator competențelor deținute de lucrător.

De asemenea, trebuie clarificat dacă această normă se aplică și salariaților din domeniul construcțiilor. Aici, după cum știm, salariul minim de 3.000 de lei este stabilit prin OUG 114/2018, or textul art. 164 alin 21 din Codul muncii (asa cum a fost modificat prin OUG 130/2021) face trimitere la Hotărâri ale Guvernului.

Nu în ultimul rând, trebuie să se renunțe la alin. 22 care este imposibil de aplicat. Orice modificare a salariului se poate opera numai dacă a existat o negociere prealabilă, fie individuală, fie colectivă și prin urmare este nevoie de timp pentru a pune în aplicare această nouă prevedere legală.

Consider că este necesară o consultare temeinică cu partenerii sociali pentru a stabili modalitatea de aplicare a unor dispoziții cu implicații în relația de muncă și care ar interveni în negocierea părților.

Este important să gândim un mecanism sustenabil astfel încât să nu ajungem în situații ridicole de majorare a salariului cu un leu, sau mai rau, în situația de a înceta contractele de muncă și de a încheia altele noi la finalul fiecarui ciclu de 24 de luni”, a declarat pentru sursa citată expertul în legislația muncii Corneliu Bențe, președintele UNELM.