Mai multe schimbări pe etichetele produselor vor avea loc după ce Comisia Europeană va modifica legislația. Producătorii o să fie obligați să adauge mai multe informații despre ingredientele folosite în producție, iar anumite alimente nu vor mai avea limită de consum, spre bucuria consumatorilor.
Uniunea Europeană își dorește să implementeze un nou sistem de etichetare Nutri Store pentru a ajuta persoanele cu mai multe informații. Valoarea nutritivă a unui produs va fi evidențiată prin culori, lucru ce o să fie obligatoriu în următorii doi ani. De asemenea, producătorii vor menționa originea materiei prime a ingredientelor și vor evidenția diferența dintre data de expirare a produsulelor și data până la care se pot consuma acestea.
Există și alimente ce nu vor mai avea limite de consum. Pentru a reduce risipa făcută de consumatori, pastele, cafeaua, orezul și ceaiul nu vor mai fi aruncate în momentul în care persoanele nu înțeleg anumite sintagme folosite pe etichetă. Deja există anumite lucruri date spre vânzare ce nu mai au aceste etichete cu termen de valabilitate, adică oțetul, sarea sau zahărul.
De asemenea, prin noul regulament, producătorii o să fie obligați să treacă pe etichetă originea produselor. Ingredientele ca laptele, carnea de iepure și vânat cartofii, roșiile din pastele de tomate și orezul vor avea informații potrivite pentru consumatori pentru a se cunoaște de unde provin.
Există mai multe variante pe care le poate adopta Uniunea Europeană pentru noul regulament. Ținând cont că momentan există patru tipuri de etichete plasate pe partea din față a ambalajului, europarlamentarii le vor da foarte multă atenție pentru a constitui o etichetă finală și obligatorie.
Este posibil ca utilizarea voluntară a sistemelor de etichetare nutrițională să rămână pe partea din față, astfel că vor exista mențiuni nutriționale de sănătate pe produsele alimentare. O altă variantă ar putea să fie folosirea de etichete cu numere, deja adoptată în UE. Aceasta se referă la etichetă armonizată ce conține informații cu privire la grăsimi, acizi saturați, zaharuri și sare.
Și codurile de culori pe etichete sunt luate în considerare. Pe partea din față a ambalajului este posibil să fie introduse informații numerice privind nutrienții. Europarlamentarii iau în calcul și logo-urile de aprobare. Ar putea să fie folosită în UE o etichetă nutrițională pe partea din față a ambalajului produselor în care să fie prezentată o apreciere a valorii nutriționale.