De câțiva ani, la nivelul Uniunii Europene și a OMS s-a tot discutat despre eliminarea anumitor elemente nocive din mâncare. Ulterior s-a ajuns ca acest aspect să devină o directivă europeană pentru toate statele membre. Inamicul numărul unu au devenit acizii grași trans. UE a prezentat o analiză pentru eliminarea sau reducerea de acizi grași trans din lanțul de aprovizionare cu alimente. Aceeași directivă a fost aprobată și pentru produsele de patiserie.
Aceleași directive UE explorează modul în care astfel de politici ar putea contribui la scăderea poverii bolii cauzate de aportul de grăsimi trans produse în mod industrial în regiunea europeană, mai spune OMS.
Acum există o bază covârșitoare de dovezi cu privire la efectele negative asupra consumului de grăsimi trans asupra sănătății. Acest lucru, alături de creșterea gradului de conștientizare a publicului, a crescut presiunea asupra producătorilor de patiserie și a producătorilor de alimente europeni de a reduce utilizarea acestora în produsele lor.
“Pentru un consumator, pericolul este destul de mare. Pericolul de deces prin boli cardiovasculare la nivel European se situează între 20 şi 32 la sută.”, declară Alexandru Ciric, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare.
De astăzi, 1 aprilie, majoritatea producătorilor de patiserie europeni, deci și din România, sunt obligați să țină cont de directiva UE. Cu alte cuvinte în produsele de patiserie nu vom mai găsi în cantități mari acizii grași trans. Deși directivă euopeană, de-abia acum, după trei ani Parlamentul României a aprobat legea care limitează acizii grași trans.
În cazul produselor de patiserie limita este de 2 grame la acizii grași trans la o sută de gramede produs. În cazul în care se trece peste această limită, producătorul respectiv poate fi amendat cu până la 30.000 de lei.
Unele companii alimentare și-au reformulat deja în mod voluntar produse pentru a reduce acizii grași trans. Aportul mediu de acizi în multe țări europene este acum relativ scăzut.
Cu toate acestea, informațiile privind aportul de acizi grași trans în mai multe țări din Europa sunt încă foarte limitate. Un număr mare de produse care conțin niveluri ridicate de grăsimi trans sunt încă disponibile pe piața europeană.
În consecință, în ciuda scăderii aportului mediu la acizii grași, se estimează că milioane de europeni consumă în continuare acizii grași trans la niveluri care își cresc semnificativ riscul de CHD.
Există mai multe opțiuni politice pentru a reduce aportul de grăsimi trans, inclusiv limitele legislative privind conținutul de grăsimi trans în grăsimile consumabile, reducerile voluntare de către actorii din industria alimentară în utilizarea grăsimilor trans și etichetarea obligatorie a grăsimilor trans.