Cât de periculos este laptele pentru adulți. Descoperirea specialiștilor: la ce simptome trebuie să fim atenți

Cât de periculos este laptele pentru adulți. Descoperirea specialiștilor: la ce simptome trebuie să fim atenți
Specialiștii spun că laptele este periculos pentru adulți

Laptele și produsele lactate au devenit un subiect controversat atunci când discutăm despre o dietă sănătoasă. E drept că cea mai mare inovație a creatorului nostru este că a putut face ca femeia să-și hrănească puii cu lapte, deci acesta este benefic pentru copii, dar nu întotdeauna și pentru adulți.

Laptele, benefic pentru copii și dăunător pentru din ce în ce mai mulți adulți

Medicii sunt de părere că laptele are un rol important încă de la naștere, însă, pe măsură ce anii trec, multe persoane încep să dezvolte intoleranțe la lactoză, drept pentru care această băutură devine dăunătoare pentru sănătate. Motivul este că 70% dintre oameni își pierd în decursul timpului lactaza, o enzimă care ajută organismul să digere alimentele care conțin lactoză. Intoleranța se manifestă prin crampe stomacale, diaree și greață.

„Lactoza este o dizaharidă. Este esenţial să ştim că o parte din populaţie poate dezvolta o astfel de intoleranţă şi este destul de frecventă la copii. Unul dintre motivele pentru care se dezvoltă această intoleranţă este un motiv genetic, fireşte, deci o predispoziţie genetică. Şi nu în ultimul rând avem nevoie să ştim că atunci când diversificăm un copil, când alăptăm un copil, sunt paşi care îi pot modifica parcursul întregii vieţi”, a explicat medicul de familie Valeria Herdea.

„Consumul nu cred că este o atât de mare problemă. Eu mi-aş dori să existe o societate în care să fie consumate mai multe legume, fructe, lactate de bună calitate, fireşte, lapte pasteurizat şi nu nepasteurizat pentru a evita riscul de infecţie. Şi nu în ultimul rând, atenţie, atunci când vorbim de riscul cardiovascular, vorbim de consumul de carne, în primul rând de grăsime animală”, a completat aceasta.

Reguli pentru etichetarea produselor lactate

În 2017 au fost implementate noi reguli pentru etichetarea laptelui și a produselor lactate. Procesatorii sunt obligați prin lege de atunci să facă o schimbare și să scrie pe cutii, pungi sau sticle din ce țară sau loc provine cea mai mare cantitate de lapte folosit. Tot din acel moment sintagma de ”produs românesc” se regăsește doar pe ambalajul produselor sută la sută autohtone. Cei din industrie găsesc și acum această măsură inutilă și sunt furioși pentru că nu știu ce vor face comercianții cu tot ce se găsește acum în magazin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI