25 mart. 2021 | 17:07

Cât de periculos este laptele pentru adulți. Descoperirea specialiștilor: la ce simptome trebuie să fim atenți

Sănătate
Cât de periculos este laptele pentru adulți. Descoperirea specialiștilor: la ce simptome trebuie să fim atenți
Specialiștii spun că laptele este periculos pentru adulți

Laptele și produsele lactate au devenit un subiect controversat atunci când discutăm despre o dietă sănătoasă. E drept că cea mai mare inovație a creatorului nostru este că a putut face ca femeia să-și hrănească puii cu lapte, deci acesta este benefic pentru copii, dar nu întotdeauna și pentru adulți.

Laptele, benefic pentru copii și dăunător pentru din ce în ce mai mulți adulți

Medicii sunt de părere că laptele are un rol important încă de la naștere, însă, pe măsură ce anii trec, multe persoane încep să dezvolte intoleranțe la lactoză, drept pentru care această băutură devine dăunătoare pentru sănătate. Motivul este că 70% dintre oameni își pierd în decursul timpului lactaza, o enzimă care ajută organismul să digere alimentele care conțin lactoză. Intoleranța se manifestă prin crampe stomacale, diaree și greață.

„Lactoza este o dizaharidă. Este esenţial să ştim că o parte din populaţie poate dezvolta o astfel de intoleranţă şi este destul de frecventă la copii. Unul dintre motivele pentru care se dezvoltă această intoleranţă este un motiv genetic, fireşte, deci o predispoziţie genetică. Şi nu în ultimul rând avem nevoie să ştim că atunci când diversificăm un copil, când alăptăm un copil, sunt paşi care îi pot modifica parcursul întregii vieţi”, a explicat medicul de familie Valeria Herdea.

„Consumul nu cred că este o atât de mare problemă. Eu mi-aş dori să existe o societate în care să fie consumate mai multe legume, fructe, lactate de bună calitate, fireşte, lapte pasteurizat şi nu nepasteurizat pentru a evita riscul de infecţie. Şi nu în ultimul rând, atenţie, atunci când vorbim de riscul cardiovascular, vorbim de consumul de carne, în primul rând de grăsime animală”, a completat aceasta.

Reguli pentru etichetarea produselor lactate

În 2017 au fost implementate noi reguli pentru etichetarea laptelui și a produselor lactate. Procesatorii sunt obligați prin lege de atunci să facă o schimbare și să scrie pe cutii, pungi sau sticle din ce țară sau loc provine cea mai mare cantitate de lapte folosit. Tot din acel moment sintagma de ”produs românesc” se regăsește doar pe ambalajul produselor sută la sută autohtone. Cei din industrie găsesc și acum această măsură inutilă și sunt furioși pentru că nu știu ce vor face comercianții cu tot ce se găsește acum în magazin.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro