31 ian. 2023 | 20:16

Schimbare importantă în Codul Rutier 2023. Cum poți recupera permisul de conducere

Social
Schimbare importantă în Codul Rutier 2023. Cum poți recupera permisul de conducere
Cum se va putea recupera permisul de conducere

S-a făcut o schimbare importantă în Codul Rutier 2023 de care toți șoferii trebuie să afle. Află cum îți poți recupera permisul de conducere, conform noii modificări ale legii rutiere și în ce cazuri au voie agenții de la Poliția Rutieră să te sancționeze.

Se modifică Codul Rutier. Cum se va putea recupera permisul de conducere

Condițiile în care românii care au carnetul de conducere anulat se pot prezenta la examen pentru obținerea unuia nou au fost precizate într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, aflat în atenția Executivului.

Persoanele care nu dețin permis de conducere și au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere.

Când se poate obține un nou permis de conducere

Prezentarea pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile de mai sus se va face în următoarele situații:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate
b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei;
c) a intervenit amnistia
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată
e) a intervenit reabilitarea.

Ce arată proiectul de lege

„Demersul legislativ vine în sprijinul cetățenilor care solicită acest document, fără ca aceștia să fie obligați să obțină PIC de la Automobil Club Român, în condițiile impuse și tarifele stabilite de către acesta. Pentru emiterea PIC, D.G.P.C.Î. are posibilitatea verificării autenticității și valabilității permisului de conducere național al solicitantului, aspecte care depășesc în prezent atribuțiile ACR.

Se vor stabili modalități de preluare/predare a documentelor întocmite cu ocazia emiterii PIC, prin intermediul Serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Nu se aduce atingere activității de emitere a acestuia de către asociațiile autorizate în acest scop p, activitatea desfășurându-se în paralel de către ambele tipuri de entități”, se arată în proiectul de lege.

Când poate interveni Poliția Rutieră

De asemenea, ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot constata contravențiile și pot aplica pedepsele aferente acestor fapte, după cum urmează:

-neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege
-neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege
-deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.
-neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro