02 sept. 2021 | 08:26

Modificări la vârsta de obţinere a permisului de conducere. Ce categorie de şoferi va beneficia de schimbare

Utile
Modificări la vârsta de obţinere a permisului de conducere. Ce categorie de şoferi va beneficia de schimbare
Modificari la varsta de obtinere a permisului de conducere. Ce categorie de soferi va beneficia de schimbare

Vârsta pentru obținerea permisului de conducere se modifică! Anunț uriaș pretru milioane de români, care doresc să șofeze în perioada următoare. Codul rutier în vigoare ar putea fi modificat. Ce categorie de şoferi va beneficia de această schimbare.

De la ce vârstă vei putea obține permisul de conducere

Șoferii care vor să devină profesioniști, adică să conducă un camion sau un autobuz, sunt cei mai fericiți. Potrivit avocatnet.ro, codul rutier în vigoare ar urma să fie modificat. Astfel, se reduce vârsta de obținere a permisului de conducere.

Un proiect de lege adoptat de către Guvern spune că șoferii vor putea susține examenul pentru obținerea permisului de conducere mai devreme. Însă, nu toți românii care visează să devină șoferi profesioniști vor putea da examenul mai devreme, ci numai o anumită categorie. Adică persoanele care urmează un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială.

O serie de modificări pentru șoferi. Avantaje și dezavantaje

Totodată, se dorește modificarea actualului Cod rutier, prin reducerea vârstei de la care este posibilă examinarea pentru obținerea permisului de șoferi profesioniști, de camion sau de autobuz. Singura condiție este ca aceștia să aibă deja la activ un curs pentru obținerea unui certificat de calificare profesională inițială.

„Permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani (…) în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială, denumit în continuare CPI”, prevede documentul.

Mai exact, românii vor putea deveni soferi de camion din momentul în care au împlinit vârsta de 18 ani, adică sunt majori.

De cealaltă parte, proiectul de lege mai prevede reducerea vârstei la care poți susține examen pentru a deveni șofer de autovehicule din categoria D și DE, în aceleași condiții ca mai sus. Astfel, te vei putea urca la volanul unui autovehicul din categoria D și DE la vârsta de 21 de ani, nu 24, așa cum e în prezent.

Ce se întâmplă în momentul în care pleci în curse, în afara granițelor

Printre atâtea avantaje există și un dezavantaj. Deși vei putea conduce cu permis auto pentru profesioniști mai devreme, nu vei avea voie să pleci în curse, în afara granițelor. Motivul ar fi că aceste permise vor fi eliberate de autorități “cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României”.

Autovehiculele din categoria C sunt cele a căror masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg, proiectate și construite pentru transportul a cel mult opt pasageri în afara conducătorului auto, potrivit Codului Rutier.

Categoria CE sunt acele autovehicule formate dintr-un camion și o remorcă sau semiremorcă, cu masă totală maximă autorizată mai mare de 750 kg.

În ceea ce privește categoriile D și DE, este vorba de autovehiculele destinate transportului de persoane, cu mai mult de opt locuri pe scaune. În calcul nu este inclus locul conducătorului. De regulă, ansamblul este format dintr-un vehicul și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Este vorba de ION ILIESCU! ANUNȚUL SERII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro