27 mart. 2024 | 12:46

Scapi de amendă dacă nu semnezi procesul verbal când ești oprit de poliție? Ce spune legea

Auto-moto
Scapi de amendă dacă nu semnezi procesul verbal când ești oprit de poliție? Ce spune legea
Ce spune legea în acest sens

Mulți șoferi se întreabă dacă scapi de amendă dacă nu semnezi procesul verbal când ești oprit de poliție? Când ești oprit de poliție și ești amendat, trebuie să semnezi procesul verbal de constatare a faptei, mai ales dacă nu există niciun martor, dar ce se întâmplă dacă refuzi? Un judecător clarifică situația, dând mai multe detalii despre ce scrie în lege.

Refuzul semnării procesului verbal – este legal sau nu?

Șoferii care au comis o greșeală și sunt opriți de poliție în vederea aplicării unor sancțiuni sunt puși să semneze procesul verbal de constatare a faptei.

Vezi și: Amenzi de mii de lei pentru românii care circulă cu aceste maşini noaptea. Legea care i-ar ţine pe şoferi în casă, veste rea

Totuși, unii șoferi refuză să semneze, sperând că în felul acesta vor scăpa de amendă.

În lege se spune că șoferul nu este obligat să semneze procesul verbal întocmit de agentul de poliție constatator. Un judecător din București explică faptul că nesemnarea de către șofer a procesului verbal este considerată o nulitate relativă.

Legea spune că polițistul va menționa că șoferul nu a semnat procesul verbal din diferite motive: nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze. În acest caz, agentul va scrie despre împrejurările comiterii infracțiunii, care trebuie confirmate de cel puțin un martor.

„Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient.

În cazul în care contravenientul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor.

Vezi și: Rămâi fără permis auto un an de zile. Greşeala care te lasă pieton pe loc, poliţiştii nu stau la discuţii

În acest caz, procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia”, scrie în legea circulației.

Scapi de amendă dacă nu semnezi procesul verbal când ești oprit de poliție?

Legea spune clar că sancțiunile pot fi aplicate și în cazul în care nu există martori și în cazul în care conducătorii auto nu au semnat procesul verbal.

Așadar, un șofer care refuză semnarea procesului verbal de constatare a abaterii rutiere, nu scapă de amendă.

Poliția trimite sancțiunea prin poștă într-un termen de 60 de zile de la comiterea faptei. În momentul în care șoferul primește sancțiunea, acesta poate contesta în instanță amenda.

Vezi și: Cele 2 greșeli care le vor aduce șoferilor români o amendă de 2.900 lei. Atenție mare!

Conducătorul auto poate să conteste că ar fi comis abaterea sesizată sau legalitatea modului în care a fost întocmită constatarea. Șoferii pot cere anularea procesului verbal.

Cel mai adesea, șoferii contestă procesul verbal pe baza lipsei semnăturii martorului.

„Considerăm că lipsa acestor mențiuni referitoare la persoana martorului reprezintă o încălcare a dispozițiilor prevăzute de lege, care însă nu atrag per se nulitatea procesului-verbal. […]

Cazul lipsei semnăturii martorului de pe procesul verbal atunci când este incidentă vreuna dintre situațiile în care lege impune semnarea acestui de către un martor (contravenientul refuză sau se află în imposibilitatea de a semna) este unul de nulitate relativă, care rămâne de asemenea condiționat de existența unei vătămări ce nu poate fi înlăturată altfel”, a explicat Anjie Diana Goh, judecătoare din București pentru juridice.ro.

Dacă procesul verbal nu e semnat de un martor sau de către șoferul care a comis fapta, acest lucru nu înseamnă că e întocmit nelegal.

Legea spune că mențiunile polițistului pot suplini semnătura martorului.

A semna procesul verbal nu înseamnă a recunoaște fapta

Șoferii care nu semnează procesul verbal nu înseamnă că nu recunosc fapta. Mai exact, semnătura contravenientului atestă că acesta a fost informat cu privire la sancțiune.

Șoferul ia la cunoștință lucrurile consemnate în procesul verbal atunci când semnează, nu recunoaște fapta descrisă în el prin semnătură.

Vezi și: Cât iei amendă în 2024 dacă depășești viteza legală. Sancțiunile au crescut drastic

„Pentru mențiuni aveți rubrică special destinată în procesul-verbal. În cazul în care nu semnați, procesul-verbal va ajunge ulterior tot la dumneavoastră, la domiciliu”, menționează Poliția Română.

Dacă semnezi procesul verbal, sancțiunea se aplică din data când a fost constatată fapta. Dacă nu semnezi, sancțiunea se va aplica începând cu data de expirare a termenului legal de contestație.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Vreme de primăvară în România. Temperaturile o iau razna
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro