30 ian. 2024 | 14:07

Cât iei amendă în 2024 dacă depășești viteza legală. Sancțiunile au crescut drastic

News
Cât iei amendă în 2024 dacă depășești viteza legală. Sancțiunile au crescut drastic
Amenzi mai mari de la 1 ianuarie 2024

Nici bine nu a început anul, că guvernanții s-au gândit să crească și amenzile! Codul Rutier a fost modificat din nou, iar sancțiunile au crescut drastic pentru conducătorii auto. Cât iei amendă în 2024 dacă depășești viteza legală? Toți șoferii trebuie să fie la curent cu noile modificări.

Codul Rutier, schimbări majore la început de an

Amenzi mai mari din acest an! Sancțiunile au crescut simțitor pentru conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie, în special neacordarea de prioritate și depășirea vitezei legale permise.

Așadar, parlamentarii au decis să majoreze punctul de amendă pentru a aduna mai mulți bani la bugetul de stat din colectarea impozitelor și taxelor.

Asta înseamnă că șoferii vor fi penalizați cu amenzi mai consistente. Din 1 ianuarie 2024, s-a stabilit că punctul de amendă se va majora la 5% din salariul minim brut pe țară. Înainte, cuantumul punctului de amendă era plafonat la suma de 145 de lei, din anul 2017.

Din acest an, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei și este raportată la salariul minim brut actual de 3.300 de lei.

Citește și: Ce amendă riști în 2024 dacă circuli cu permisul expirat. Cât timp mai poți conduce după ce a expirat

Cât iei amendă în 2024 dacă depășești viteza legală

Proiectul de lege vine cu schimbări majore! Aşadar, noile reglementări ale guvernanților îi va afecta teribil pe conducătorii auto care nu vor respecta regulile de circulație.

Astfel, din 2024, pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h, conducătorii auto care încalcă această regulă importantă ar urma să scoată din buzunar între 1.485 și 3.300 lei, pentru 20 de puncte amendă. Anul trecut, șoferii plăteau 2.900 de lei pentru această infracțiune.

Foarte important de precizat este că, dacă amenda va fi plătită în termen de 15 zile, ea va fi înjumătățită, așa că mulți șoferi se gândesc serios la acest aspect. În plus, pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau cicliștilor, șoferii vor fi amendați cu până la 825 lei.

Conducătorii auto vor fi sancționați cu sume mai mari

Pe de altă parte, în cazul în care un șofer este prins în trafic fără centura de siguranţă, el este sancționat pe loc cu 3 puncte de amendă. În 2023, plătea 435 de lei, însă din 2024, pentru aceeași faptă, șoferii ar trebui să plătească aproape 500 de lei.

Cât despre folosirea telefonului mobil în timpul condusului, conducătorii auto vor fi aspru sancționați. Adică vor lua între 4 și 8 puncte de amendă, iar contravenția va fi sancționată cu până la 1.320 de lei, după noile modificări ale Codului Rutier 2024.

Amenzi usturătoare vor fi și pentru pietonii care comit greșeli în trafic. De exemplu, dacă o persoană traversează printr-un loc nepermis primea o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, în 2023. Din acest an, sancțiunea ar putea ajunge până la 495 de lei.

În ceea ce privește bicicliștii care circulă pe trotuar, amenda va fi de 825 de lei, mai mult cu 100 de lei față de 2023.

Citește și: Greșeala pe care o fac mulți șoferi în trafic. Ce trebuie să știi despre acordarea de prioritate în aceste condiții

Cum sunt clasificate amenzile

În țara noastră există doar cinci clase pentru amenzi. Primele patru se aplică doar persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Așadar, amenda maximă pentru persoane fizice este de maxim 20 de puncte de penalizare și pornește de la 2.900 de lei. În schimb, pentru persoanele juridice amenda maximă de 100 de puncte de penalizare și este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I: 2 – 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 – 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6 – 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21 – 100 de puncte-amendă.

Citește și: Pentru ce fapte te poate opri Poliţia Locală în trafic? Un poliţist de la Rutieră explică exact VIDEO

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Datini și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci să atragi noroc și bani
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro