10 mart. 2023 | 15:44

Rămâi fără permis auto un an de zile. Greşeala care te lasă pieton pe loc, poliţiştii nu stau la discuţii

Utile
Rămâi fără permis auto un an de zile. Greşeala care te lasă pieton pe loc, poliţiştii nu stau la discuţii
Permisele de conducere emise într-o altă țară și relgmentările UE

Rămâi fără permis auto un an de zile! În februarie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă emitea o nouă hotărâre, HG 130/2023, menită să aducă noi modificări la Codul Rutier. Printre modificările aduse de noua hotărâre de guvern se regăsesc și cele referitoare la posesorii de permise de conducere emise în alte state și condițiile în care aceștia pot primi interdicția de a mai conduce pe teritoriul României, precum și când aceste permise pot fi suspendate. Cu alte cuvinte, rămâi fără permis auto un an de zile.

Permisele de conducere emise într-o altă țară și relgmentările UE

Încă din primi ani de viață ai Uniunii Europene, legiuitorii au implementat mai multe amendamente în legea europeană a permiselor de conducere în care este stipulat faptul că un cetățean poate deține un singur permis de conducere UE la un moment dat. Dacă acesta se mută într-o altă țară din UE, de obicei nu trebuie să-și schimbe permisul de conducere cu unul local. Cu toate acestea, dacă acesta doreștei, îl poate schimba în mod voluntar cu un permis echivalent în noua țară de reședință.

Aceeași legislație precizează faptul că, dacă se dorește schimbarea voluntară a permisului de conducere, trebuie să fe rezident al țării respective și să îndeplinească condițiile necesare pentru a deține un permis de conducere, de exemplu, a împlinit vârsta minimă.

Înainte ca autoritățile să schimbe permisul de conducere, acestea vor contacta autoritățile din țara în care a avut anterior reședința pentru a verifica dacă permisul de conducere nu a fost restricționat, suspendat sau retras. Dacă se va face schimbarea permisului de conducere de tip vechi, se va elibera noul format standard, carte de plastic, cu fotografie de mărimea unui card de credit, disponibil din 2013.

Inclusiv România a adoptat aceste măsuri europene, dar în afară de aceste norme, Codul Rutier românesc, conform HG 130/2023, aduce noi modificări legislative, menite să stabilească care sunt condițiile în care unui șofer cu un permis de conducere emis într-o altă țară i se poate retrage dreptul de a conduce pe teritoriul României.

Vezi și: Cea mai bizară amendă pe care o primesc șoferii care pățesc asta, în drumurile lor pe la nemți

HG 130/2023 modifică Codul Rutier. Rămâi fără permis auto un an de zile

Așadar, conform HG 130/2023 și modificările aduse în Codul Rutier, se stabilesc clar condițiile de suspendare a unui permis emis într-o altă țară străină, iar legislația spune că dacă posesorul are antecedente rutiere grave, autoritățile în măsură, și anume serviciul poliției rutiere, prin șeful acesteia, poate emite o interdicție de a mai conduce pe teritoriul României pe o perioadă de un an, după ce se stabilește încălcarea legală sau descoperirea antecedentelor rutiere grave. Așadar, conform noilor reglementări, rămâi fără permis auto un an de zile.

Suspendarea nu se va face  înainte de a fi emisă o hotărâre judecătorească definitivă, iar decizia va fi impusă de șeful serviciului poliției rutiere pe raza căria a fost depistat respectivul șofer, de la data luări la cunoștință a hotărârii emise de instanța de judecată, aceasta fiind adusă la cunoștința șoferului în cauză printr-o adresă trimisă la adresa de rezidență din România, sau la adresa de domiciliu:

„Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în HG 130/2023.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro