Scandalul majorării pensiilor continuă. Ce trebuie să facă Marius Budăi azi, la Parlament
Scandalul privind procentele de majorare a pensiilor ajunge în Parlamentul României. Conform unor informații, în cursul zilei de azi, Marius Budăi va fi audiat de parlamentari cu privire la acest subiect. De altfel, toată săptămâna or fi audieri pe această temă, ministrul fiind obligat să explice cum se va face majorarea.
Marius Budăi va fi audiat de parlamentari
De mai bine de trei luni, actualul ministru al Muncii anunță că se va face majorarea pensiilor, dar în anumite condiții și cu anumite procente. Marius Budăi, la ultima sa declarație, anunța care ar fi planul de bătaie:
„Noi avem pe masă mai multe variante (n.r. majorări cu 25%), însă aici cred că președintele partidului, Marcel Ciolacu, a fost extrem de clar și a spus că așteaptă de la Ministerul Muncii și de la Ministerul Finanțelor propuneri, le avem deja înaintate pentru a decide în coaliție exact varianta corectă.
Ceea ce a spus președintele Marcel Ciolacu este că trebuie să sprijinim, e obligatoriu să sprijinim categoriile vulnerabile și așa vom face categorie vulnerabilă (…).”, declara Marius Budăi.
Se pare că aceste declarații și cele din trecut i-au determinat pe parlamentarii din comisiile de specialitate să-l cheme pentru a da explicații. Conform informațiilor, astăzi Marius Budăi va merge în fața parlamentarilor, unde va da expliații despre reforma sistemului, asumată în PNRR.
Tot azi va explica și care vor fi jaloanele de majorări ale pensiilor. Aceste jaloane ar trebui să intre în vigoare din 1 ianuarie 2023.
„Nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie”
Deși polemicile, mai ales din sânul coaliției, sunt extrem de acerbe și contradictorii, Marius Budăi dădea asigurări că „nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie”.
Cu toate astea, și problema este pusă corect, întrebarea este care va fi procentul real de majorare. În ultima vreme s-au vehiculat procente, de la 10 la 25%, dar niciunul având sustenabilitatea garantată.
Motivul este unul extrem de simplu, și anume bugetul și, mai exact, lipsa fondurilor. Cu toate astea, Marius Budăi atrăgea atenția asupra unui aspect, are va fi dezbătut azi în Parlament, și anume:
„(…) pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar.
Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată
Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi în niciun PNRR. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a răspuns Budăi.
Plafonul de 9,4% din PIB, prevăzut în PNRR este un alt motiv de dispută, pe care ministrul l-a vrut modificat încă de la preluarea mandatului. Subiectul, unul extrem de sensibil, a fost propus președintelui și premierului spre negocieri cu CE, în vederea modificării acestuia.
Se pare că, cel puțin pentru moment, Comisia Europeană nu a dat curs acestor cereri, putând fi catalogat ca un eșec al ministrului. Inclusiv acest aspect va fi chestionat azi în comisiile de specialitate din Parlamentul României, după ora 13:00, când Marius Budăi va fi audiat.