17 nov. 2022 | 22:29

Se dau bani pentru români de la Comisia Europeană. Cine îi va primi, suma este uriașă

Economic
Se dau bani pentru români de la Comisia Europeană. Cine îi va primi, suma este uriașă
Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutor financiar României

Este vestea momentului, mai ales pentru majoritatea IMM-urilor din România. Conform unui comunicat emis de Comisia Europeană, România va primi un ajutor însemnat pentru majoritatea întreprinderilor. Ajutorul este acordat în contextul actualei crize generate de conflictul ruso-ucrianean. Suma este una uriașă și vine exact la timp, pe fondul unor iminente falimente.

Comisia Europeană aprobă 500 de milioane de euro României

Declanșarea conflicutului de către Rusia în Ucraina, din 24 februarie, a generat un val de efecte economice fără precedent. Întreaga comunitate europeană a resimțit criza, mai ales la nivel micro și macro economic. DIn păcate, nici România nu a scăpat de aceste efecte, în unele cazuri aproape devastatoare, în sectoarele economice.

Demersul făcut de Comisia Europeană, referitor la România, nu este singular. Astfel de ajutoare, substanțial mai mari, au fost acordate și celorlalte state europene care au avut de suferit de pe urma întreruperii activităților economice.

În comunicatul de azi, Comisia Europeană a stabilit care vor fi sumele acordate României pentru sectorul întrerpinderilor, anunțând că a aprobat o schemă românească în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro „pentru sprijinirea companiilor din toate sectoarele în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

„Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022, în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), recunoscând că economia UE se confruntă cu o perturbare gravă.”, se arată în enunțul comunnicatului dat de Comisia Europeană.

Conform documentului emis, România a notificat Comisia Europeană, în cadrul Cadrului temporar de criză, această schemă.

„În cadrul schemei, care va fi administrată de Banca de export și dezvoltare publică a României, deținută în proporție de 95% de statul român, Banca de export și import a României EximBank S.A (EximBank), ajutorul va lua forma (i) unor garanții pentru împrumuturi; și (ii) a unor împrumuturi subvenționate.”, se mai precizează în documentul Comisie Europene.

Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat

În contextul crizei, ca urmare a războiului din Ucraina, pe 23 martie, în regim de urgență, era elaborat acest cadru de criză, cu caracter temporar. Programul se adresează statelor membre afectate din punct de vedere economic de situația dată.

„Cadrul permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută în cadrul normelor privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

A fost modificat la 20 iulie 2022, pentru a completa pachetul de pregătire pentru iarnă și în conformitate cu obiectivele Planului REPowerEU.”

A doua modificare a Cadrului temporar de criză avea loc pe 28 octombrie 2022, pentru a face față prețurilor ridicate la gaze în UE și pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă.

Parteneri
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac femeile din Israel în timpul sarcinii
Redactia.ro
Provocarea pe care doar geniile o pot rezolva. Mută două bețe de chibrit pentru a forma 7 pătrate
Click.ro
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Cine este soția rusoaică a lui Romeo Dunca și cum o ține lângă el. Șeful CJ Caraș de la DNA în brațele Valentynei
EVZ.ro
Alertă medicală în România! Virusul care poate să te ucidă în 48 de ore a ajuns în spitale. A fost confirmat primul caz
Spynews
Lege de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în 27 de state membre
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Mediaflux
Elon Musk a pierdut 15 miliarde de dolari cu ultima afacere controversată! De ce a ajuns în această situație
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro