Una dintre cele mai populare și delicioase prăjituri cunoscute de români este savarina. Însiropată, plină de frișcă bogată și cu o atingere fină de jeleu, acest desert este pe placul tuturor. Dar cum faci savarine de casă pufoase, aromate și dulci? Secretul este unul mai simplu decât te aștepți.
Mulți cred că savarina este un desert tradițional românesc, dar nu e deloc așa.
De fat, savarina are origini franceze. Ea a fost creată în 1845 de câte frății Julien, cofetari parizieni în timpul celui de-al Doilea Imperiu.
Prăjitura și-a luat numele de la celebrul gastronom și scriitor Jean Anthelme Brillat-Savarin.
Citește și: Ce trebuie să adaugi în aluat pentru cele mai gustoase savarine. E secretul celor mai pricepuți cofetari
În 1844, cei doi frați au deschis patiserie Bourse, iar un an mai târziu, mezinul a creat savarina pe care a numit-o așa în cinstea gastronomului și scriitorului Brillat-Savarin.
Savarina este o prăjitură formată dintr-un blat sferic pufos și bine însiropat, frișca și jeleu sau fructe confiate ca decor.
În Principatele Române, savarinele sunt atestate din prima jumătate a secolului XIX sub denumirea de babele.
Dar această denumire este una generică pentru mai multe tipuri de deserturi.
Ca să faci savarine acasă ai nevoie de:
Aceste cantități sunt suficiente pentru aproximativ 6-8 savarine.
Te-ar putea interesa și: Cum faci acasă cele mai bune savarine. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
Într-un bol generos, amestecă cu grijă 250 de grame de făină albă și puțină sare. După aceea, fă o mică gaură în mijlocul acestui amestec și pune 25 de grame de drojdie proaspătă. Pentru a o activa, încorporează treptat o linguriță de zahăr într-un pic de lapte călduț și toarnă acest amestec în gaura formată în făină.
Acum drojdia își face treaba, începe să crească și să facă bule. Adaugă încet restul de lapte călduț (aproximativ 125 ml) și amestecă totul cu grijă până când obții un aluat elastic și ușor de manevrat.
Cu mâinile înmuiate în făină, modelează aluatul într-o sferă frumoasă și lasă-l să crească sub un prosop curat, într-un loc cald, până când se dublează în volum. Între timp, poți să pregătești siropul.
Într-un ibric, adaugă apă, zahăr și esență de vanilie, apoi lasă amestecul să clocotească ușor până când zahărul se topește complet. Adaugă și rom sau esență de rom pentru un gust mai intens.
După ce aluatul și-a dublat mărimea, încinge cuptorul și coace savarinele până devin aurii și pufoase.
Cu grijă, le scoți din cuptor și le înmoi în siropul de vanilie fierbinte. Lasă savarinele să absoarbă toată aroma și dulceața siropului.
Decorează cu fructe confiate sau fă un jeleu simplu din comerț și pune o parte din savarină în jeleu ca să le dai un aspect frumos.
Dacă pregătești savarine pentru adulți, atunci te poți juca cu ele într-o mulțime de feluri.
Înmoaie savarinele în alcool: rom, lichior de portocale, gin aromat, coniac, lichior de ciocolată sau orice alt alcool care îți place.
Citește și Cea mai bună tartă cu cireșe. Secretul desertului delicios care îi va uimi pe musafiri
Apoi umple-le cu frișcă și decorează-le după bunul plac. Acel aluat pufos absoarbe foarte bine orice sirop sau lichid. Sau poți să te joci și să faci savarine tiramisu. Înmoaie gogoneșele pufoase în cafea, apoi după ce le umpli cu frișcă, presară cacao deasupra.