19 apr. 2024 | 21:06

Satul situat la doar 30 de km de București pe care să-l vizitezi în weekend. Aici se ardeau zilnic câte 200 de cuptoare

Turism
Satul situat la doar 30 de km de București pe care să-l vizitezi în weekend. Aici se ardeau zilnic câte 200 de cuptoare
Satul situat la doar 30 de kilometri de București pe care să-l vizitezi în weekend. Era centru pentru olărit pe vremuri.

A fost cândva un sat renumit pentru ceramică, aici arzându-se zilnic câte 200 de cuptoare. Apoi, a fost tăcere. Astăzi este din nou cunoscut pentru cultura lui. Locul situat la doar 30 de kilometri de București, pe care trebuie să-l vizitezi în weekend, dacă vrei să te bucuri de spiritul naturii românești.

Satul renumit pe vremuri este readus la viață

La doar 30 de kilometri de București, în județul Ilfov, se află un sat care revine în atenția publicului datorită obiceiurilor străvechi practicate de cei aproximativ 700 de locuitori. Este vorba despre Piscu, care nu este orice fel de cătun. Este stare de spirit și totodată provocare.

Pe vremuri, satul Piscu a fost centru de olărit. Aici, oamenii lucrau din greu. În perioadele în care olăritul a atins profit maxim, se ardeau zilnic câte 200 de cuptoare. Astăzi, doar o mână de olari mai practică această meserie, însă reușesc să redea satului numele de odată.

Muzeul deosebit pe care-l poți vizita la Piscu

Dacă vrei să te bucuri de liniște, departe de agitația de la oraș, să simți frumusețea patrimoniului cultural românesc și să te familiarizezi cu valorile acestuia, îți recomandăm să faci și tu o scurtă vizită la Piscu, în weekend. Aici se află cel mai reprezentativ muzeu din România pentru olărit.

Școala de la Piscu – aceasta este denumirea centrului cultural de olărit sau a muzeului ce poartă numele satului. Se află chiar în inima cătunului și este cunoscut pentru tradițiile sale legate de olărit și olari. În el poți vedea peste 1.000 de piese de ceramică, ateliere de olărit și exploziții de artă contemporană.

Cât costă un bilet de intrare la Muzeul Piscu

Dacă vreodată ai fost tentat de gândul de a practica sau de a învăța olăritul, poți să faci acest lucru la Școala de la Piscu. Centrul cultura oferă vizitatorilor săi posibilitatea de a învăța și practica tehnicile tradiționale de olărit.

Biletul de intrare la Școala de la Piscu, ce impresionează și prin arhitectura captivantă ce integrează tradiționalul cu modernismul, este în valoare de 25 de lei. Muzeul satului este deschis turiștilor sâmbăta și duminica, de la ora 11:00 până la ora 17:00.

„Am venit aici ca să avem mai mult din ce ne oferă natura”

La Piscu poți admira nu doar frumusețea muzeului de olărit, ci și locuințele de pe străzile superbe ale cătunului. Casele păstrează, în mare parte, structura lor originală, gândită pentru a servi activităților tradiționale specifice olăritului: producție, ardere și depozitare.

Unii români chiar și-au schimbat reședința și au decis să locuiască în Piscu, sat care i-a impresionat deosebit, potrivit declarațiilor:

„Am plecat din oraș fiindcă așa am simțit. Am vrut să avem mai mult din ce ne oferă natura: aer, hrană mai sănătoasă, hrană pentru copii, atelier de sculptură pentru copil. Ne-am gândit că le vom aduna pe toate într-o curte și ne va fi mai bine. Și așa a fost”.

Parteneri
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când raiul și iadul sunt deschise
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Capital.ro
Situația în care poliția poate să înregistreze cu radarul de pe contrasens. Modalitatea prin care poate fi contestată o amendă de viteză
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Total INTERZIS în JOIA MARE! E PĂCAT
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
CRBL, primul interviu după divorț. Alături de cine va petrece Paștele anul acesta: „Să nu exagerăm”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro