17 apr. 2024 | 23:54

Satul din România în care te simţi în străinătate. Era în pragul „falimentului”, toţi tinerii plecau. Acum, este un exemplu pentru ţară, e propriul motor economic

Turism
Satul din România în care te simţi în străinătate. Era în pragul
Ciugud, comuna din România transformată complet. Astăzi, tinerii o caută pentru a se muta în locurile natale. Video

În urmă cu peste două decenii, acest sat din România era în pragul „falimentului”. Toți tinerii plecau de aici, rând pe rând, pentru a-și asigura un viitor mai bun. Astăzi, oamenii se întorc în locul natal simțind că trăiesc în străinătate. Ce schimbări uriașe au avut loc în zonă. Video

Satul care s-a transformat complet în ultimii ani

În unele zone ale României se încearcă o repopulare a satelor cândva uitate și părăsite de localnici în căutarea unei vieți mai bune. Se întâmplă și în Ciugud, din apropiere de Alba Iulia, ce prezintă șase comunități în componența lui. Oamenii de aici de străduiesc să pună bazele unor comunități de viitor.

Autoritățile politice de la Ciugud, mai ales primarul, au făcut din resuscitarea comunității locale o prioritate în ultimii ani de zile. Toți speră acum la un viitor durabil, mai ales că localitatea a devenit propriul motor economic. Este un exemplu pentru toată țara, după cum spun și localnicii.

Citește și: Satul din România care are mai puțin de 20 de locuitori. Zeci de mii de turiști ajung aici în fiecare an

Ciugud, primul smart village din România

În urmă cu 22 de ani, Ciugud avea 2.600 de locuitori și semăna cu multe dintre satele de astăzi. Nu exista apă curentă, nici canalizare. Drumurile asfaltate erau un vis pentru românii din zonă, la care nici nu îndrăzneau să aspire. Tinerii plecau, rând pe rând, pentru a-și construi un viitor mai frumos.

Asta până când primarul Gheorghe Damian, prin eforturile depuse în ultimii ani, a reușit să-i aducă cel puțin pe o parte dintre ei înapoi acasă. A strâns tineri cu care a lucrat pentru a schimba mentalități, a făcut rost de bani și a transformat comunitatea locală în primul smart village din România.

Ce schimbări a făcut primarul în comună

Prima schimbare făcută de primarul din Ciugud a început chiar din interiorul instituției pe care o reprezintă, învățându-și angajații să scrie un document la calculator. A urmat oferirea accesului localnicilor la utilitățile de bază: apă curentă, canalizare, alimentare cu energie electrică și gaze, precum și drumuri de calitate, pe care să se poartă circula civilizat.

Astăzi, taxele sunt plătite de localnici, chiar și de cei în vârstă, online. La Ciugud există o centrală electrică eoliană și mașini electrice la primărie. Părinții sunt extrem de mulțumiți de sistemul de învățământ din zonă, aici beneficiind de grădiniță și școală smart.

Citește și: Satul din România unde oamenii și-au plantat pădure: ‘Era o zonă abandonată’

„Dacă toată țara ar fi așa, le-am putea cere și americanilor viză”

Și dacă în urmă cu peste două decenii, la Ciugud locuiau 2.600 de locuitori dintre care cei mai mulți au plecat, astăzi aici trăiesc 3.500 de români, care se declară mulțumiți de schimbările făcute de primar. Câteva dintre mărturiile lor vom expune și în rândurile de mai jos.

„Dacă toată țara ar fi așa de fain dezvoltată ca la Ciugud, le-am putea cere și americanilor viză să intre în România”/ „Acest OM este bun de președinte! Felicitări, domnule primar!”

„Acesta e rezultatul când cei aleși își dau interesul și nu fură. Felicitări pentru ce au realizat!”/ „Oameni care-și dau interesul pentru comunitate, care se implică pentru a crea o normalitate. Deci, se poate, dacă se vrea. Cinste lor! Bravo! Jos pălăria! Să aveți sănătate!”

„Așa e când capul știe să miște corect corpul. Tot respectul pentru primar”/ „Vă mulțumim din toată inima pentru grija pe care o aveți pentru copiii noștri. Totul e la superlativ! Cadre didactice de nota 10. Băiatul și fata mea merg cu drag la școală.”

„Ciugud e de pe altă Planetă!!! Cinste lor pentru tot ceea au făcut și vor face! Aș trăi și eu acolo! E minunat!!!”/ „Chiar se poate și la noi. Felicitări acestor oameni că sunt atât de dedicați pentru a face bine și felicitări vouă că îi scoateți în evidență”.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
Digi24
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
Digi24
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75 voi fi la fel. În cluburi, dansând'
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că e INTERZIS prin lege
Capital.ro
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România! S-a produs în apropierea mai multor orașe
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
SCHIMBĂRI privind PERMISUL de CONDUCERE! Iohannis a promulgat LEGEA
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro