O plantă cu proprietăți medicinale, ale cărei flori pot înfrumuseța orice colț al curții este, de fapt, unul dintre marii inamici ai grădinarilor și legumicultorilor. Află, din rândurile de mai jos, ce să presari peste pălămidă pentru a scăpa definitiv de ea. Specialiștii susțin că nu oțetul sau produsele chimice sunt cheia.
O întâlnim în aproape toate colțurile țării, fiind ușor de recunoscut datorită frunzelor lanceolate cu spini ascuțiți pe margini și florilor sale de culoare roz-violet, ce apar în lunile de vară și de toamnă.
Cu toate că are un aspect plăcut și este recunoscută ca plantă medicinală, pălămida este și o plantă invazivă, fiind printre „inamicii” grădinarilor și legumicultorilor.
Cirsium arvense, cunoscută ca pălămidă, poate provoca daune semnificative culturilor. Se răspândește rapid, are rădăcini puternice prin care extrage nutrienții din pământ în cantități mari și dezvoltă adesea rezistență la anumite tipuri de erbicide.
Cu toate că în comert există numeroase produse chimice ce promit să distrugă această buruiană, specialiștii vin și cu câteva alternative naturale.
Se știe că un aliat în lupta cu pălămida este acidul acetic sau oțetul de masă, însă ar trebui aplicat cu mare grijă, pentru că poate afecta dezvoltarea plantelor pe care vrem să le protejăm.
Te-ar putea interesa și: Uită de oțet! Cum scapi definitiv de gândacii din casă. 3 metode testate care funcționează de minune
Un aliat de nădejde la care apelează adesea grădinarii și legumicultorii este sarea. Presărată peste pălămidă, sarea va deshidrata și usca tulpinile buruienii.
„Unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de mentă, de cimbru sau de oregano, pot avea proprietăți herbicide și pot fi utilizate pentru a stropi plantele de pălămidă.
Există produse comerciale organice pe bază de pelinci, care conțin substanțe naturale, cum ar fi acizi organici și substanțe surfactante, care pot ajuta la controlul buruienilor, inclusiv a pălămidei”, se precizează pe Grădinarii.ro.
Trebuie precizat faptul că erbicidele cu inscripția „Bio” sau cele făcute din ingrediente naturale pot avea o acțiune mai blândă decât cele chimice ce se găsesc în comerț, ceea ce înseamnă că va fi nevoie ca tratamentele să fie aplicate de mai multe ori pentru a obține rezultatele dorite.
Te-ar putea interesa și: De ce să stropeşti plantele de apartament cu oțet. E trucul grădinarilor de top