Satul din România care trebuia să fie oraș. Începuse construcția blocurilor, însă căderea comunismului a oprit totul!

Satul din România care trebuia să fie oraș. Începuse construcția blocurilor, însă căderea comunismului a oprit totul!
Satul din România care trebuia să fie oraș

Este vorba despre Piatra, din județul Teleorman, o comună formată numai din satul de reședință cu același nume. Comuna este situată la răscrucea drumurilor care duc spre Alexandria, Turnu Măgurele și Zimnicea, unele dintre cele mai mari orașe din Teleorman.

Satul din România care trebuia să fie oraș

Ceaușescu a avut planuri mari cu acest sat, dorind să-l facă oraș, însă planurile nu au mai apucat însă să devină realitate. Astfel, în anul 1969, a venit la Piatra o delegație oficială pentru a transmite locuitorilor ce planuri avea Nicolae Ceaușescu în ce privește sistematizarea satelor.

Delegația a adunat primele informații despre ce condiții sunt la Piatra, ca să-i facă o imagine de ansamblu acestuia. De altfel, Ceaușescu a venit de două ori la Piatra, o dată în 1973 și o dată în 1975. Ceaușescu era supărat deoarece cei din județ se certau între ei, deturnând investițiile viitorului oraș care ar fi trebuit să fie Piatra.

În martie 1988, Ceaușescu anunța, în fața președinților Consiliilor Populare, reuniți în Conferința Națională, accelerarea sistematizării rurale, iar urmările nu au întârziat să apară.

La Piatra s-au demolat toate casele dintre restaurantul complexului Consumcoop și s-a construit în câteva luni un bloc cu parter și etaj pe locul fostelor case demolate.

Ce urma să se construiască la Piatra

Nu mai puțin de 800 de apartamente trebuiau să se facă. Mai trebuiau făcute alte două blocuri înalte la fostul han, însă nu au apucat să facă decât o groapă mare pentru fundație, care a stat așa 25 de ani pînă în 2015, atunci când un cetățean din comună a construit o modernă fabrică de pâine pe acel loc.

Se mai discuta și despre ridicarea unei centrale termice, iar în plan mai erau și dispensar-spital, fabrică de bere, fabrică de biscuiți, abator-carmangerie care exista la Ferma Partidului însă trebuia extins. Însă în Piatra nu a apucat să se construiască decât un singur bloc.

A venit însă Revoluția apoi și nu s-a mai construit nimic. Și singura fabrică de bere din județul Teleorman ar fi trebuit să se facă tot la Piatra. Însă fabrica s-a construit în anul 1978 la Roșiorii de Vede.

Tot la Piatra ar fi trebuit să se construiască:

  • Fabrica de biscuiți Piatra
  • Fabrica de bere Piatra
  • Fabrică de ulei
  • Centrală Termică vizavi de actualul sediul CEC pe aceeași parte a străzii principale
  • Dispensar-Spital unde deja lucrau 20 de angajați în acea perioadă
  •  exista un ICIL (Întreprinderea de Colectare și Industrializare a Laptelui)
  • exista Ferma Partidului parte a Gospodariei de Partid– unitate etalon la acea vreme
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI