Deși vremea nu est chiar una bună de călătorit, dacă ai chef să pleci pe undeva, îți propunem satul de lângă România în care te întorci în timp, unde doar o simplă plimbare pe străduţele superbe şi locul te va cuceri, unde mai pui că preţurile sunt mai mici decât la noi.
Dacă nu ai planuri pentru finalul săptămânii care tocmai a început, îți propunem noi o destinație aparte, situată la 178 de kilometri de București, spre exemplu, pe care să-l vizitezi în weekend, și anume Arbanassi, satul de lângă România în care te întorci în timp.
Satul Arbanassi este situat la 4 km nord-est de Veliko Tîrnovo, o destinație turistică foarte populară, cu casele sale vechi și bisericile sale remarcabile, cu ornamente din lemn și picturi murale detaliate.
Întregul complex este un monument al artei arhitecturale bulgărești și a fost construit în perioada secolelor 16 – 18, când Arbanassi se afla în apogeu, de aceea, este declarată așezare istorică de importanță națională, și face parte din tr-o listă de locuri superbe de lângă România care merită vizitate măcar odată.
„Arbanzi”, locul fascinant de la 178 de km de Capitală, este un oraș cu o istorie de peste 100 de ani, iar primul document scris despre este cronica sultanului turc Suleiman Velikolepni din 1538. Există diferite sugestii cu privire la proveniența numelui și a populației din Arbanassi.
Se presupune că a fost colonizat de boierii bulgari și de șerbii lor din partea de vest a Bulgariei, după marea victorie a lui Ivan Asen al II-lea la Klokotnitsa în 1230, când a cucerit ținutul Arbanashka.
O stare înfloritoare a economiei și culturii Arbanassi a atins în secolele 17 – 18, iar băștinașii erau comercianți și meșteșugari, iar mare parte din cei de aici creșteau viermi de mătase, pe care o exportau la Istanbul și în Italia. Viticultura este, de asemenea, tipică pentru această regiune.
Întregul complex este un loc remarcabil, iar celebrele case Arbanassi sunt unice în lume. Cele mai vechi clădiri sunt similare cu casa boierească din Târnovo. Ele sunt ca niște mici cetăți, complet făcute din piatră. Au porți puternice de piatră și santinele, cutii de santinelă.
Nu doar casele remarcabile sunt foarte interesante în Arbanassi. Există fântâni spectaculoase, cu streșini mari, fântânile Kokonska și Pazarska, iar cele șapte biserici din Arbanassi se numără printre cele mai, remarcabile monumente ale artei bulgare, astfel că ar putea cu siguranță să devină unul din locurile de vis unde să călătorești la vară.
În virtutea unui decret regal emis în 1921, Arbanassi a fost declarată stațiune balneară, iar din anul 2000 i s-a acordat statutul de așezare istorică de importanță națională.