O nouă teorie referitoare la apariția virusului SARS-CoV-2 a apărut recent. Aceasta răstoarnă toate ipotezele de până acum. Conform acesteia, virusul ar fi fost creat în laborator. Cine susține asta și ce argumente au fost aduse în favoarea acestei teorii.
O lucrare științifică nouă arată că probabilitatea ca SARS-COV-2 să provină din natură este de doar 0,2%. Concluzia studiului, care are 193 de pagini, este că virusul a fost creat în laborator, cu o probabilitate de 99,8%.
Autorul studiului a semnalat un fenoment care ridică semne de întrebare. Acesta se referă la faptul că gazda intermediară a virusului SARS-CoV-2 nu este cunoscută nici până astăzi, după mai bine de un an de la apariția acestuia. Cercetarea a fost realizată de doctorul Steven Quay. Studiul său arată că SARS-CoV-2 nu este un virus zoonotic, nu a apărut pe cale naturală, ci a fost creat în laborator, informează Associated Press.
Cercetarea omului de știință a avut scopul de a determina originea SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Premisa inițială a fost că, în proporție de 98,2%, virusul a apărut printr-un salt zoonotic, de la un animal, iar posibilitatea ca acesta să fi scăpat dintr-un laborator era de doar 1,2%.
Examinarea ulterioară, însă, a răsturnat total datele acceptate pe scară largă anterior și au condus la concluzia finală că probabilitatea ca virusul SARS-CoV-2 să fi provenit dintr-un laborator este de 99,8%, iar probabilitatea ca el să fi provenit din natură este de 0,2%, conform sursei.
„Ca mulți alții, sunt preocupat de ceea ce pare a fi un conflict semnificativ de interese între membrii echipei OMS și oameni de știință și medici din China și de măsura în care acest lucru constituie un obstacol în calea unei examinări imparțiale a originii virusului SARS-CoV-2”, a declarat dr. Quay.
„Folosind doar dovezi științifice despre SARS-CoV-2, care sunt la dispoziția publicului și estimări extrem de prudente în analiza mea, am ajuns cu toate acestea la concluzia că este dincolo de orice îndoială rezonabilă că SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator”, susține autorul.
Cercetătorul a argumentat datele pe care le-a expus și a făcut apel la Organizația Mondială de Sănătate (OMS), cerând explicații.
„Dovezile suplimentare a ceea ce par a fi secvențe genetice ale unui vaccin împotriva unei infecții provocate de un adenovirus în specimene [prelevate] de la cinci pacienți, în decembrie 2019 și secvențiate de Institutul de Virologie din Wuhan, necesită o explicație. Acest tip de date pot fi văzute, de exemplu, într-un studiu de provocare a vaccinului. Sper că echipa OMS va putea obține răspunsuri la aceste întrebări”, explică dr. Quay.
Lucrarea doctorului Quay a fost trimisă unui număr de douăzeci și șase de oameni de știință din întreaga lume, în vederea obținerii unui feedback. Inclusiv anchetatorii OMS au primit un exemplar, dar și oamenii de știință de la Institutul de Virusologie din Wuhan. De asemenea, a ajuns și la alți virusologi de renume.
Dr. Steven Quay este autorul a peste 360 de lucrări științifice medicale și a fost citat de peste 10.000 de ori. Se numără printre primii 1% dintre oamenii de știință din întreaga lume. Deține 87 de brevete din SUA și a inventat șapte produse farmaceutice, aprobate de Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA).
Este directorul companiei farmaceutice Atossa Therapeutics, care dezvoltă noi terapii pentru tratarea cancerului mamar și a COVID-19. Este autorul celei mai bine vândute cărți despre cum să supraviețuiești în timpul pandemiei de coronavirus. Lucrarea se numește: „Stay Safe: A Medic’s Guide to Surviving Coronavirus”.
Lucrarea sa științifică care arată probabilitatea ca SARS-CoV-2 să provină din laborator, poate fi descărcată de pe pagina Zenodo. Există și un scurt material video, în care autorul prezintă pe succint cercetarea.