06 ian. 2020 | 15:38

Sărbători pe rit vechi. De ce se sărbătorește Crăciunul și pe 7 ianuarie. Ce obiceiuri sunt la moldoveni

Știri generale
Sărbători pe rit vechi. De ce se sărbătorește Crăciunul și pe 7 ianuarie. Ce obiceiuri sunt la moldoveni

Foarte multe persoane încă celebrează Sărbătorile de iarnă din acest sezon rece. Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește pe 7 ianuarie 2020 și vine la pachet cu foarte multe obiceiuri și datini. Creștinii ortodocși care încă celebrează în acest mod Nașterea Domnului o fac într-un mod cu totul deosebit. Alături de tradiționala cină de Crăciun, mai sunt pregătite și alte preparate speciale, pentru masa în familie.

Sărbători pe rit vechi. De ce se sărbătorește Crăciunul și pe 7 ianuarie

Sărbători pe rit vechi. De ce se sărbătorește Crăciunul și pe 7 ianuarie. Ce obiceiuri sunt la moldoveni

Creștinii ortodocși pe rit vechi celebrează Crăciunul pe 7 ianuarie 2020

Cei care sărbătoresc Crăciunul și pe 7 ianuarie sunt în special rușii lipoveni, basarabenii, sârbii din Banat, dar și urcrainenii stabiliți în Dobrogea. În aceste familii, după ce colindătorii revin acasă, se organizează o masă de post, numită și cina sfântă, de care toți membrii se bucură după ce pe cer răsare prima stea. Acest simbol este și cel al astrului care i-a călăuzit pe magi către locul în care s-a născut Hristos.

Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește mai târziu cu câteva zile. Diferența este una dată calendarul iulian, sau cel pe stil vechi, decalat cu 13 zile față de cel oficial al Bisericii Ortodoxe Române. Noul calendar a fost adoptat pe data de 1 octombrie 1924, dar mai există creștini ortodocși care respectă cu mare strictețe tradițiile pe rit vechi.

Ce obiceiuri sunt la moldoveni

Creștinii pe stil vechi pun preparate tradiționale similare pe masa de sărbători. Sunt pregătite nu mai puțin de 12 feluri de mâncare, în numele fiecărui apostol al Mântuitorului. Cei care încă obișnuiesc să păstreze datina sunt moldovenii, ardelenii, bulgarii sau rușii lipoveni. De pe masa tradițională de Crăciun nu lipsesc nici compotul cu prune afumate sau grâul fiert cu nucă, ori sarmalele de post cu hribi, fie ciuperci gătite în zeamă de varză. Sunt mâncăruri de post ce anunță sărbătoarea cea mare ce urmează, prilejuită de Nașterea Domnului. Cei care încă respectă caledarul pe stil vechi vor marca trecerea în 2020 în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, când este celebrat Revelionul.

În ziua de Crăciun, creștinii pe rit vechi merg la liturghia de la biserică, după care, la prânz, familiile se reunesc pentru o masă tradițională, cu preparate din carne de porc, lapte sau pește. În România trăiesc nu mai puțin de un milion de astfel de adepți creștin ortodocși, de stil vechi, care în mod cert la cina de Crăciun vor respecta și obiceiul de a pune sub fața de masă bănuți sau fân, pentru noroc și bunăstare. Lucrurile ascunse sub fața de masă sunt scoase abia pe data de 19 ianuarie, când este celebrată Boboteaza pe rit vechi.

Parteneri