Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce este interzis să faci pe 7 ianuarie

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce este interzis să faci pe 7 ianuarie
Ce este interzis să faci conform tradițiilor, obiceiurilor și superstițiilor de Sfântul Ioan Botezătorul.

Toți enoriașii ascultă cu mare strictețe tradițiile, așa că țin cu rigurozitate obiceiurile pe care le știu de la bunici și părinți pentru ziua de 7 ianuarie, ziua în care este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut ca fiind ultimul profet din Vechiul Testament, el făcând trecerea în cel Nou. Praznicul cel mare este închinat la sate și orașe de secole, iar tradițiile și obiceiurile pe 7 ianuarie sunt sfinte.

Ce este interzis să faci conform tradițiilor, obiceiurilor și superstițiilor de Sfântul Ioan Botezătorul

Ce trebuie să faci și cum poți să respecți datinile rămase în ziua sărbătoririi pildelor sale?

„Sfântul Ioan este ultimul şi cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie, gata de jertfă, suflet nobil cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi , chiar şi cu regele din acea vreme, Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg.”

Tradiții și obiceiuri pentru 7 ianuarie, ziua prăznuirii lui Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul profet al Vechiului Testament, se serbează pe 7 ianuarie. În ziua aceasta specială, enoriașii știu că au anumite restricții de respectat pentru a le merge bine sau pentru a avea sănătate și belșug prin rugăciune și obiceiuri. Tradițiile arată că: Azi se sfințesc bucatele alături de vin la biserică, nu se bea deloc vin roșu, azi de face pomenirea rudelor care au murit în condiții stranii și se serbează așa cunoscuta „Cumetria femeilor”( petrecerea tinerelor neveste care împărtășesc din experiență pentru viața de familie).

„Pentru personalitatea sa bine conturată, pentru virtuţile alese dumnezeieşti, Biserica i-a rânduit mai multe zile de pomenire , cele mai importante fiind:

  • pe 7 ianuarie, când se prăznuieşte Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului ( în sobor Sfântul este sărbătorit de oameni împreună cu îngerii);

  • pe 24 iunie- ziua Naşterii sale (Sânzienele, în tradiţia populară) şi

  • pe 29 august- decapitarea Sa (Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul)”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri din Bucureşti (de pe Bulevardul Nicolae Titulescu)”.

Icoană cu Sfântul Ioan Botezătorul
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul – lucruri interzise.

Obiceiuri în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

  • Casa se stropește cu Agheasmă
  • Trebuie să domine veselia
  • “Udatul ionilor”-se udă un brad frumos împodobit, iar cei cu numele Ion sunt udați pentru a fi puruficați
  • „Masa moaşei”- pe 7 ianuarie i se organizează o masă moașei satului, iar femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.

Smerenia lui Ioan Botezătorul

„Cel Care vine după mine este mai puternic decât mine. Nu sunt vrednic să-i duc încălțămintea. Eu va botez cu apă spre pocăință. El va va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc.”

Urmăriți Playtech.ro și pe