29 ian. 2024 | 17:51

Sărbătoare mare pe 30 ianuarie în calendarul ortodox. Cine au fost Sfinții trei ierarhi

Diverse
Sărbătoare mare pe 30 ianuarie în calendarul ortodox. Cine au fost Sfinții trei ierarhi
De ce sunt sărbătoriți împreună
Sărbătoare mare pe 30 ianuarie în calendarul ortodox. Pe 30 ianuarie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe cei trei mari învățători și păstori ai Bisericii: Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Această zi este dedicată recunoștinței pentru învățătura și influența lor semnificativă în istoria creștinătății.

Sfinții Trei Ierarhi – tradiții

Cu trei secole în urmă, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a ridicat o biserică magnifică la Iași, în onoarea Sfinților Trei Ierarhi. Această ctitorie remarcabilă a impresionat lumea prin frumusețea sa și prin rolul său în transmiterea valorilor creștine.

Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au atins înțelepciunea și profunzimea arhieriei și credinței creștine prin darul interpretării Sfintelor Scripturi. Învățătura lor ortodoxă a rămas la fel de valoroasă și astăzi, fiind cuvinte mari pentru credincioși după care aceștia se ghidează.

În această zi, există credințe populare legate de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Se spune că acei care muncesc în această zi ar putea suferi consecințe nefaste, iar tinerele ar trebui să postească pentru a atrage fericirea în căsnicia lor.

Tradițional, în sate, se organizează praznice de pomenire a morților în cinstea Sfinților Trei Ierarhi. Fetele țin post și se roagă pentru o căsnicie fericită. Se crede că grâul începe să încolțească, iar vremea tinde să se îndrepte spre primăvară.

Conform spuselor, dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă se simte ger, vara va fi călduroasă.

Totodată, praznicul dedicat Sfinților Trei Ierarhi este considerat o sărbătoare a reconcilierii. În această perioadă, familiile își reiau relațiile, rezolvând disputele și împăcându0se după eventuale neînțelegeri.

Se spune că proiectele comune planificate în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

Sărbătoare mare pe 30 ianuarie în calendarul ortodox

Pe 30 ianuarie îi sărbătorim pe Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, recunoscându-i drept cei mai de seamă învățători și păstori ai Bisericii.

În perioada domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în jurul Sfinților Trei Ierarhi au izbucnit aprinse controverse cu privire la întâietatea unuia în fața celorlalți.

Aceste dispute erau susținute de trei facțiuni distincte, numite Ioaniteni, Vasiliteni și Grigoriteni, fiecare pledând pentru unul dintre cei trei sfinți.

Pentru a pune capăt acestor neînțelegeri, sfinții ierarhi s-au arătat în mod miraculos nu într-o vedenie, ci în realitate, în fața mitropolitului Ioan al cetății Evhaitenilor.

În acea întâlnire, Sfinții Trei Ierarhi i-au comunicat că înaintea lui Dumnezeu sunt egali, întrerupând astfel disputele.

Acest eveniment miraculos a pus capăt controverselor, conducând la instituirea unei sărbători comune dedicate Sfinților Trei Ierarhi. Acești sfinți sunt recunoscuți ca fiind deopotrivă plăcuți lui Dumnezeu și demni de cinstirea credincioșilor.

Viața lor sfântă și învățăturile lor alcătuiesc pilonii Ortodoxiei.  Deși Sfântul Vasile este amintit în mod special la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur la 27 ianuarie și la 13 noiembrie, pe 30 ianuarie celebrăm roadele muncii lor asidue aduse Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.

Acești trei ierarhi au trăit în aproape aceeași perioadă, în secolul al patrulea. Toți trei au fost stalpul de susținere al Ortodoxiei, aducând lumii lumină și sfințenie, fiind oameni familiarizați atât cu profunzimile învățăturii lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi, transmise de Sfinții Apostoli, cât și cu valorile științei și filosofiei epocii lor.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au invadat Pământul
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Capital.ro
Cât timp se reține pensia la oficiul poștal dacă titularul lipsește din localitate. CNPP explică
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
BANI pentru cei care STAU la BLOC. ANUNȚ pentru PROPRIETARI
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro