Sfinții Trei Ierarhi – tradiții
Cu trei secole în urmă, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a ridicat o biserică magnifică la Iași, în onoarea Sfinților Trei Ierarhi. Această ctitorie remarcabilă a impresionat lumea prin frumusețea sa și prin rolul său în transmiterea valorilor creștine.
Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au atins înțelepciunea și profunzimea arhieriei și credinței creștine prin darul interpretării Sfintelor Scripturi. Învățătura lor ortodoxă a rămas la fel de valoroasă și astăzi, fiind cuvinte mari pentru credincioși după care aceștia se ghidează.
În această zi, există credințe populare legate de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Se spune că acei care muncesc în această zi ar putea suferi consecințe nefaste, iar tinerele ar trebui să postească pentru a atrage fericirea în căsnicia lor.
Tradițional, în sate, se organizează praznice de pomenire a morților în cinstea Sfinților Trei Ierarhi. Fetele țin post și se roagă pentru o căsnicie fericită. Se crede că grâul începe să încolțească, iar vremea tinde să se îndrepte spre primăvară.
Conform spuselor, dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă se simte ger, vara va fi călduroasă.
Totodată, praznicul dedicat Sfinților Trei Ierarhi este considerat o sărbătoare a reconcilierii. În această perioadă, familiile își reiau relațiile, rezolvând disputele și împăcându0se după eventuale neînțelegeri.
Se spune că proiectele comune planificate în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.
Sărbătoare mare pe 30 ianuarie în calendarul ortodox
Pe 30 ianuarie îi sărbătorim pe Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, recunoscându-i drept cei mai de seamă învățători și păstori ai Bisericii.
În perioada domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în jurul Sfinților Trei Ierarhi au izbucnit aprinse controverse cu privire la întâietatea unuia în fața celorlalți.
Aceste dispute erau susținute de trei facțiuni distincte, numite Ioaniteni, Vasiliteni și Grigoriteni, fiecare pledând pentru unul dintre cei trei sfinți.
Pentru a pune capăt acestor neînțelegeri, sfinții ierarhi s-au arătat în mod miraculos nu într-o vedenie, ci în realitate, în fața mitropolitului Ioan al cetății Evhaitenilor.
În acea întâlnire, Sfinții Trei Ierarhi i-au comunicat că înaintea lui Dumnezeu sunt egali, întrerupând astfel disputele.
Acest eveniment miraculos a pus capăt controverselor, conducând la instituirea unei sărbători comune dedicate Sfinților Trei Ierarhi. Acești sfinți sunt recunoscuți ca fiind deopotrivă plăcuți lui Dumnezeu și demni de cinstirea credincioșilor.
Viața lor sfântă și învățăturile lor alcătuiesc pilonii Ortodoxiei. Deși Sfântul Vasile este amintit în mod special la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur la 27 ianuarie și la 13 noiembrie, pe 30 ianuarie celebrăm roadele muncii lor asidue aduse Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.
Acești trei ierarhi au trăit în aproape aceeași perioadă, în secolul al patrulea. Toți trei au fost stalpul de susținere al Ortodoxiei, aducând lumii lumină și sfințenie, fiind oameni familiarizați atât cu profunzimile învățăturii lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi, transmise de Sfinții Apostoli, cât și cu valorile științei și filosofiei epocii lor.