Cum a ajuns să fie asociat Sfântul Ilie cu tunetele și fulgerele. Ce face acesta în Rai, de fapt, când noi auzim că tună pe pământ

Cum a ajuns să fie asociat Sfântul Ilie cu tunetele și fulgerele. Ce face acesta în Rai, de fapt, când noi auzim că tună pe pământ
Sfântul Ilie asociat cu tunetele și fulgerele

În fiecare an, pe data de 20 iulie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Conform tradițiilor și obiceiurilor, românii se așteaptă să plouă în această zi. În general, aceste ploi sunt însoțite de tunete și fulgere. Se spune că atunci când tună, acesta merge cu căruța prin Rai. Iată cum a ajuns Sfântul Ilie să fie asociat cu tunetele și fulgerele.

Sfântul Ilie – cum a ajuns să fie asociat cu tunetele și fulgerele

Sfântul Ilie a fost un mare prooroc al poporului iudeu. El a trăit pe vremea împăratului Ahab, ascultând numai cuvântul Domnului. Potrivit legendei, Sfântul Ilie ar face dreptate în această zi.

În timpul războiului împotriva dacilor, Sfântul Ilie s-ar fi aruncat în mare, cu o trăsură trasă de patru cai. Aceștia nu s-au înecat deoarece Dumnezeu a creat drum pentru ei, până la cer. El a primit de la Dumnezeu o sabie și un tun, pe care le-a folosit pentru a omorî toți diavolii.

De ce este asociat Sfântul Ilie cu tunetele și fulgerele

Sfântul Ilie și-a sacrificat viața, luptând împotriva diavolilor, pe vremea respectivă neexistând sfinți. El a poruncit vizitiului să lege caii la ochi și ar fi zis:

 ”Mă arunc eu cu trăsură cu tot”

Potrivit tradițiilor, nu este bine să ne uităm spre cer în ziua Sfântului Ilie, deoarece cad pe pământ unele cadavre ale diavolilor, care au rămas în cer. Tot potrivit tradițiilor, se mai spune că, Sfântul Ilie dă cu sabia, iar atunci când tună, vizitiul său arde cu tunul.

Rugăciune de Sfântul Ilie

Această rugăciune către Sfântul Ilie este bine să fie rostită de către cei care nu au putere să se apere de pagubă, de minciună, de boală sau de gheara invidiei, timp de nouă zile, potrivit click.ro:

„Premărite şi preaminunatule prorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viaţa ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotţiitorul, cu semnele şi cu minunile tale şi cu marea lui Dumnezeu bunăvoinţă faţă de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc, auzi-ne pe noi păcătoşii şi neputincioşii.

Roagă-te  pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă puterea izbăvirii de păcate, de necazuri, să alunge din calea noastră nedreptăţile puse de duşmanii noştri. Să ne ajuţi Sfinte Ilie şi să sădeşti în sufletele noastre puterea răbdării, a blândeţii, să ne izbăveşti de orice răzbunare care se abate asupra noastră. Nimiceşte prin rugăciunile tale, Prorocule, năravurile cele mai rele din jurul nostru, cele ce întinează credinţa noastră, iubirea pentru semeni şi poruncile Domnului!”