Luna decembrie este marcată de mai multe sărbători. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi , 12 decembrie, pe sfântul care își părăsește frecvent racla pentru a veni în ajutorul persoanelor care îl cheamă prin rugăciune. Românii nu au voie să facă anumite activități în această mare zi.
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni. Acesta s-a născut în localitatea Askia, situată în insula Cipru, în jurul anului 270. El a provenit dintr-o familie de oameni simpli și a fost păstor de oi în tinerețe, căsătorindu-se și având o fiică pe nume Irina.
Sfântul Spiridon și-a crescut singur fiica după ce soția lui a murit. El a îmbrăcat haina monarhală mai târziu, fiind numit în funcția de episcop al Trimitundei și închinându-și viața bolnavilor și săracilor. Acesta nu a renunțat la meseria din tinerețe când timp a fost pastorul spiritual al credincioșilor.
El a fost arestat, schingiuit și exilat pentru credința pe care i-o purta lui Hristos. Sfântul Spiridon a muncit în salină multă vreme în timpul împăratului roman Maximian. Mulți credincioși și părinți slujitori au observat că acesta pleacă din raclă atunci când este chemat prin rugăciune.
Martorii oculari susțin că moaștele sunt calde și prăfuite atunci când revin. Preoții din Catedrala unde se află moaștele sale îndeplinesc ritualul schimbării hainelor prăfuite și a perechilor de încălțăminte prăfuite, ținând cont de aceste minuni.
Sfântul Spiridon este patronul olarilor, cizmarilor și cojocarilor. Aceștia trebuie să îl cinstească prin petreceri și voie bună, fără a face excese bahice. El îi ajută pe bolnavii care, aflați la pat, îi cer ajutorul prin rugăciune. Ziua începe să crească de la sărbătoarea Sfântului Spiridon.
Bătrânii trebuie să le amintească tinerilor cât de importantă este sărbătoarea care are loc pe 12 decembrie. Aceștia se roagă pentru ca Sfântul Spiridon să alunge boala din gospodăria în care locuiesc și să nu se nască animale cu probleme sau copii cu malformații.
Este important ca animalele de tracțiune să nu primească fânul din mână în această zi, iar vitele să nu se înjuge pentru că e rost de pagubă mare și boli. Nu trebuie să se presteze munci în gospodărie.
În ziua Sfântului Spiridon nu se coase, nu se face curățenie și nu se spală rufe pentru a avea parte de câștig și spor în casă.