Sărbătoare mare în prima zi din 2022. Ce mare sfânt prăznuim azi. La mulți ani!

Sărbătoare mare în prima zi din 2022. Ce mare sfânt prăznuim azi. La mulți ani!
Sărbătoare mare în prima zi din 2022.

În prima zi din an, creștinii ortodocși și greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Învățăturile sale i-au călăuzit pe credincioși. Sfântul Vasile cel Mare a fost Arhiepiscop în Cezareea Capadociei, oraş din antichitate, din zona centrală a Asiei Mici. Vasile cel Mare a fost un apărător al Creștinismului.

Sărbătoare mare în prima zi din 2022

Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit la data de 1 ianuarie, motiv pentru care azi, în prima zi din 2022, e sărbătoare mare. El este considerat protector al familiei, al săracilor și al celor care trec prin perioade extrem de grele din viață.

În timpul vieții sale a fost primul părinte care a ridicat spitale și azile pentru nevoiași și neputincioși. I-a îndemnat pe bogați să doneze din averile lor pentru cei sărmani și el însuși și-a dat întreaga avere săracilor, după moartea părinților săi.

Sfântul Vasile a menținut dreapta credință și i-a combătut pe cei ce susțineau că Duhul Sfânt nu este o ființă cu Tatăl și cu Fiul. De asemenea, este posibil ca el să fi primit darul săvârșirii minunilor, de vreme ce, duminica, după fiecare slujbă ținută, îi însănătoșea pe bolnavi și alunga duhurile rele. Nu întâmplător cea mai mare putere de alungare a blestemelor și de vindecare de boli o au moliftele Sfântului Vasile.

Învățături pentru cei care doresc să apropie de Dumnezeu

Nu în ultimul rând, Sfântul Vasile cel Mare i-a convins pe mulți atei să creadă în Dumnezeu și avea pentru oricine un sfat. În ultima vieții sale, el l-a convertit la creștinism pe medicul ateu care l-a îngrijit.

În lucrarea sa denumită „Învăţătură către fiul duhovnicesc‟ se regăsește o serie de învățături lăsate pentru cei care doresc să scape de patimi și să se apropie de divinitate.

„Întotdeauna să pui înaintea ochilor ultima zi din viaţa ta. Când te scoli în zorii zilei, să nu fii sigur că mai ajungi până seara; de când îţi întinzi trupul în pat să se odihnească, să nu tragi nădejde că vei mai vedea lumina zilei, astfel te vei putea înfrâna mai uşor de la toate patimile‟,

„Dumnezeu nu vrea să fie iubit prin vorbe, ci prin inimă curată şi fapte bune. Cine zice: „iubesc pe Dumnezeu”, dar nu păzeşte poruncile Lui, acela este mincinos. (…) Dacă pe părinţii pământeşti îi iubim cu atâta dragoste, deşi au muncit puţin timp pentru noi, cu atât mai mult trebuie să iubim pe Tatăl Ceresc!‟.

Sfântul Vasile cel Mare provine dintr-o familie numeroasă, fiind unul dintre cei cinci frați din cei nouă ce au devenit sfinți alături de părinții lor, Vasilie şi Emilia.