Dacă vă gândiți ca în 2022 să faceți ceva investiții, iată un sfat dacă doriți să investiți cu înțelepciune pentru a obține câștiguri pe termen lung. Nu aruncați încă seturile LEGO vechi, pentru că ar putea valora ceva bani serioși. Cel puțin așa arată analizele din ultima vreme.
Seturile LEGO sunt o distracție extrem de populară atât pentru copii, cât și pentru adulți. Acum se pare că seturile LEGO, cel puțin cele scoase din uz, pot fi obiecte de colecție foarte valoroase.
Un studiu a constatat că prețurile la seturile LEGO scoase din uz au crescut cu 11% anual între 1987 și 2015. Datele studiului spun că este o rată mai rapidă decât cea a obligațiunilor, a acțiunilor și chiar a aurului.
Studiul a concluzionat, de asemenea, că randamentele LEGO nu sunt expuse la factori de risc și depind slab de piața bursieră. Cu toate acestea, seturile nu sunt o modalitate de a obține rapid bani, ci mai degrabă sunt investiții pe termen lung care produc randamente în termen de doi-trei ani după ce seturile au fost scoase din uz, spune studiul realizat de cercetătorii de la Școala Superioară de Economie din Moscova.
Autorii studiului, Victoria Dobrynskaya și Julia Kishilova, și-au raportat concluziile după ce au analizat prețurile a 2.322 de seturi LEGO noi nedeschise din 1987 până în 2015. În studiu au folosit informații din vânzările primare, precum și din tranzacțiile de licitație online.
Cercetarea lor a scos la iveală, de asemenea, o serie de fapte amuzante. Pentru început, prețurile la seturile LEGO mici și foarte mari cresc mai repede decât cele ale seturilor de dimensiuni medii.
Acest lucru se datorează, cel mai probabil, faptului că seturile LEGO mai mici au piese și figurine unice, în timp ce seturile mari sunt mai rare și se adresează mai mult adulților.
De asemenea, seturile legate de filme de succes, sărbători și clădiri cunoscute înregistrează cea mai mare creștere a valorii, la fel ca și seturile în ediție limitată. Seturile LEGO printre cele mai valoroase sunt Taj Mahal, Imperial Star Destroyer și Millennium Falcon.
În primul rând, acestea sunt produse în cantități mici, seturile de ediție specială fiind cele mai limitate. De asemenea, seturile nu sunt disponibile pe scară largă pe piața secundară. Motivul este că proprietarii pierd piese sau nu vor să se despartă de seturile pe care le iubesc.
Și, deoarece seturile sunt îndrăgite atât de adulți, cât și de copii, și există de zeci de ani, studiul presupune că, cu cât a trecut mai mult timp de la debutul unui set, cu atât mai nostalgic și mai dorit devine acesta.
Calitatea arhitecturală a seturilor LEGO joacă, de asemenea, un rol în motivul pentru care seturile scoase din uz sunt atât de valoroase, spune Christian Bailey, director fondator al ODA Architecture din New York și un fan pasionat al Lego care încă deține seturi achiziționate în anii 1970.
„Seturile LEGO sunt ca și arhitectura, deoarece sunt blocuri de construcție pe care le folosești pentru a crea o scenă 3D, fie că este vorba de un film, de o clădire sau de un decor în spațiu Sunt de o imaginație infinită.
Ca iubitor de LEGO, însă, înțeleg de ce seturile pot deveni un activ. Nu mă voi despărți de ale mele prea curând.”, Christian Bailey, conform London News Time.
Așa că, dacă veți seturi LEGO în casă, nu vă grăbiți să le aruncați, ar putea deveni o sursă bună de venit.