O nouă analiză, anunțată de Banca Transilvania, pune România în poll-position în fața Poloniei. Analiza a scos în evidență faptul că statul român ar putea depăși Polonia, când vine vorba de PIB pe cap de locuitor. Acest lucru s-ar putea întâmpla în acest deceniu, mai susține Banca Transilvania, dar depinde de câțiva factori esențiali. Analiza BT confirmă alte date publicate și de cei de la Colliers în 2020.
O analiză timpurie, din 2020, vorbea în termeni concreți de posibilitatea ca România să depășească țări, precum Polonia și celelalte state membre la tratatului de la Visegrád, ca și PIB pe cap de locuitor. În urmă cu 4 ani, PIB-ul României pe cap de locuitor a fost de 12.301 de dolari.
PIB-ul maghiar pe cap de locuitor în 2018 a fost de 16.162 de dolari. Așadar, PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria era cu 30% mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor în România.
Între 2013 și 2018, PIB-ul României a crescut cu 50 de miliarde de dolari. Asta înseamnă o creștere de la 190 miliarde la 240 miliarde dolari, montând o creștere reală de 27%, cu o medie de 5,4% pe an. În același timp, PIB-ul Ungariei a crescut cu 23 de miliarde de dolari.
Creșterea înregistrată era de la 135 de miliarde la 158 de miliarde de dolari, reprezentând o creștere totală de 17%, cu o medie de 3,4% pe an. În 2019, ratele de creștere a PIB-ului României și al Ungariei au fost destul de asemănătoare.
Așadar, ambele țări au o rată de creștere superioară mediei UE, România depășind ușor Ungaria, dar pornind de la o bază mai mică. Dacă această tendință continuă pentru o perioadă lungă de timp, ambele țări s-ar apropia de media UE. Aceeași analiză din 2020 arăta că România ar putea reduce decalajul față de Ungaria în următorii 15-20 de ani.
De cealaltă parte, datele statistice arată că Polonia are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât România, cu toate că statul român este mult mai bogat în resurse. Motivul pentru acest decalaj este că Polonia este o țară orientată spre piață, în mare parte finalizată și cu investiții mari în apărare, energie și alte infrastructuri. Reamintim că Polonia este un membru din ce în ce mai activ al organizațiilor euro-atlantice.
„Polonia și România s-au confruntat cu provocări economice și istorice similare în ultimul secol, evoluțiile din cele două țări fiind adesea analizate comparativ de către experți.”, a spus Andrei Rădulescu, citat de Cursdeguvernare.ro.
Conform unei analize făcute de Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, anul 2020 a fost anul în care rata a depășit valoarea celui din Polonia. În analiza sa, Andrei Rădulescu a mai preconizat că valoarea PIB-ului autohton ar putea crește, chiar să depășească pe cea din Polonia.
„Atragem atenția asupra faptului că România poate depăși Polonia în ceea ce privește PIB la paritatea puterii de cumpărare până la mijlocul acestui deceniu, condiționat de accelerarea reformelor, digitalizarea sectorului public și o atenție mai mare acordată investițiilor în cercetare și dezvoltare.”, a conchis Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
Următorul deceniu ar putea aduce un boom economic semnificativ în România, potrivit Raportului Anual 2021 publicat de Colliers. Deși România se află încă în urma țărilor din regiune, în cazul în care ar avea loc îmbunătățiri pe toate palierele deficitare, potențialul de creștere care ar fi deblocat ar fi semnificativ, previzionează consultanții Colliers.
Un prim avantaj al României ar fi piața forței de muncă. Piața locală oferă în continuare angajați productivi la costuri mai mici în comparație cu alte țări, eea ce ar crește și PIB pe cap de locuitor.
În industria prelucrătoare, costurile cu forța de muncă din România sunt comparabile cu cele din China. Consultanții Colliers sunt de părere că piața locală de muncă este de câteva ori mai mici decât în țările din Europa de Vest.
În sectoarele cu valoare adăugată mare lucrurile arată, de asemenea, bine. În ultimii ani salariile din IT&C din România sunt la jumătate față de nivelurile înregistrate în țările din Europa de Vest.
În aceeași situație sunt și costurile de trai din România, în special cele legate de imobiliare. Datele sugerează că puterea de cumpărare a angajatului mediu din IT ar putea arăta de fapt mai bine pe plaiurile mioritice.
Un al doilea avantaj major este poziția și cu geopolitica care contează din ce în ce mai mult. România se află într-o regiune importantă pentru aliații săi occidentali.
Conform datelor anunțate de guvern în 2021, România a obținut a cincea cea mai bună performanță economică din lume chiar și cu acești factori în jur, și pe fondul pandemiei.
Cu toate acestea, istoria dovedește că proiecțiile statistice pe termen lung sunt aproape întotdeauna lipsite de acuratețe, astfel încât un răspuns exact este aproape imposibil de dat.
Rămâne doar să urmărim evoluțiile economice ale statelor din zonă.