19 iun. 2019 | 07:30

Forța de muncă, o problemă majoră în România: ce spun antreprenorii

Știri generale
Forța de muncă, o problemă majoră în România: ce spun antreprenorii

Se pare că vom vedea tot mai mulți muncitori străini în restaurante, hoteluri sau construcții. Forța de muncă autohtonă continuă să fie o problemă majoră pentru angajatori.

Se știe de mult că se aduc muncitori din țări sărace asiatice pentru a lucra în România, dar situația este mai gravă decât crezi. Principalul motiv este plecarea masivă a românilor la muncă în străinătate combinată cu relaxarea celor care refuză să muncească și preferă să trăiască pe spatele părinților.

Ca exemplu, poți să te uiți la lanțul de restaurante Calif și Condimntal. Dintr-un total de 250 de angajați, aproximativ 50 au fost aduși din Nepal, conform fondatorului afacerii, Radu Tănase. “Am fost obligat să import forţă de muncă. În loc să dau bani unor români cărora să le arăt ce au de făcut, să înveţe ceva, trebuie să dau banii în străinătate. Am apelat la Nepal, de unde, în prezent am 50 de angajaţi, care lucrează foarte bine, sunt foarte conştiincioşi, dar care, vă daţi seama, că îşi trimit toţi banii la familiile din ţara de origine”, a precizat antreprenorul Radu Tănase, în cadrul unui eveniment Uber Eats.

Tănase a insistat pe faptul că nevoia de angajați va crește în următorii ani, din cauza accentului pe livrări. Din păcate, nu prea ai de unde să-i iei. “Peste 19% din afacerea noastră înseamnă livrare la domiciuliu şi cred că, în patru ani de acum înainte, zona de livrare va însemna 50% din tot ceea ce facem noi”, a mai declarat antreprenorul.

O situație similară legată de lipsa forței de muncă din România a fost sesizată de Irina Stănescu, fondatoarea Pain Plaisir. Ea a evitat pentru mai mult timp să-și deschidă afacerea la care visa din cauza fricii că nu va avea pe cine să angajeze. “Dar în cele din urmă am reuşit să învingem bariera de frică gândindu-ne că vom angaja şi noi nepalezi. Desigur, am vrea sa avem angajaţi români, dar până atunci trebuie să gasim alte soluţii”, a spus Irina Stănescu.

Concluzia acestui cerc vicios a fost sintetizată foarte bine de Nicolai Tand. “Străinii vin aici şi muncesc foarte mult, aşa cum fac şi românii când se duc la muncă în străinătate” a adăugat Tand, proprietarul restaurantului Nicolai.

Din păcate pentru români, trendului importului forței de muncă este inevitabil. Conform unui sondaj recent, 32% dintre cei plecați în afară nu se mai întorc, iar România are un spor natural negativ, deja de ceva timp. Ca urmare, o politică eficientă de import a forței de muncă este tot ce ne poate salva.