15 mai 2024 | 20:06

Salariul trebuie afișat în anunţuri, este directivă europeană. Tot ce trebuie să ştie angajaţii despre noua lege

News
Salariul trebuie afișat în anunţuri, este directivă europeană. Tot ce trebuie să ştie angajaţii despre noua lege
Salariul trebuie afișat în anunţuri, este directivă europeană. Tot ce trebuie să ştie angajaţii despre noua lege

În urma deciziei luate de Uniunea Europeană în ceea ce privește precizarea salariilor în anunțurile de angajare, tot mai mulți angajatori s-au conformat. Acest detaliu trebuie precizat obligatoriu într-o ofertă de angajare, precum și un alt aspect foarte important din aceeași direcție.

Salariul, precizat în anunțurile de angajare

Uniunea Europeană a adoptat recent o măsură crucială privind transparența salarială în cadrul angajărilor. Astfel, a fost stabilită o limită până la care angajatorii vor fi obligați să facă publice salariile pentru toate pozițiile vacante.

Această decizie are ca termen limită mijlocul anului 2026, când se preconizează că toate grilele salariale vor fi accesibile publicului. Mai mult, această inițiativă include și dreptul angajaților de a avea acces la informații referitoare la veniturile colegilor lor.

„La nivel european, măsura are ca scop principal reducerea discrepanțelor salariale dintre femei și bărbați. România nu este o țară în care aceste discrepanțe să se resimtă foarte pronunțat, însă avem, pe de altă parte o lipsă de încredere a candidaților în transparența companiilor atunci când deschid un proces de recrutare și, de multe ori, consideră că nepublicarea salariului în anunțul de angajare vine din dorința angajatorilor de a trage în jos piața salariilor.

Tocmai de aceea, atunci când văd joburi care au salariul afișat, sunt mai tentați să aplice decât în cazul anunțurilor care nu au nicio specificație concretă despre grila salarială”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, potrivit Mediafax.

Într-o analiză a evoluției situației de la începutul anului și până în prezent, s-a constatat că dintr-un total de peste 110.000 de locuri de muncă noi, aproximativ 37.000 includ și menționarea salariului în anunțul de angajare. Ceea ce este remarcabil este că 83% dintre aceste posturi au fost publicate de angajatori din România, evidențiind un angajament puternic din partea acestora în adoptarea transparenței salariale.

La momentul actual, aproape 8.000 de joburi postate pe platformele de recrutare au salariul explicit menționat, reprezentând aproximativ 30% din totalul locurilor de muncă disponibile. Domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere în ceea ce privește publicarea salariilor sunt variate, inclusiv retail, servicii, turism, transport/logistică, industria alimentară și construcții.

Ce salarii oferă angajatorii români

În prezent, aproape 8.000 de poziții disponibile pe platformele de recrutare prezintă clar și transparent informații despre salariu. Acest număr reprezintă aproximativ 30% din totalul joburilor oferite.

Domeniile care se disting prin deschiderea lor către această practică sunt retail-ul, serviciile, turismul, transportul/logistica, industria alimentară și construcțiile.

Vezi și: Ce salariu poţi câştiga la „împinge tava”, în Mamaia, în 2024. Se caută angajaţi pentru sezonul estival

Aceste sectoare nu doar că atrag cea mai mare parte a forței de muncă, dar se confruntă și cu o rată ridicată de fluctuație a personalului, generând astfel o nevoie imediată de recrutare.

Conform datelor furnizate de Salario, platforma de comparații salariale dezvoltată de eJobs, salariile medii nete în aceste domenii variază între 3.700 și 5.000 de lei pe lună la nivel național. În detaliu, angajații din turism câștigă în medie 3.700 de lei lunar, cei din industria alimentară 3.800 de lei, iar în retail media salarială netă este de 4.000 de lei.

Pentru servicii, media este de 4.300 de lei, în timp ce pentru transport/logistică este de 4.400 de lei, iar pentru construcții, un nivel considerabil mai ridicat, de 5.000 de lei.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro