Un domeniu de muncă din România suferă de lipsă acută de forță de lucru. Chiar dacă se dau salarii mari, susțin cei ce au afaceri în acest domeniu, oamenii vin, lucrează o lună, două, după care spun că nu renunță. Angajatorii susțin că sunt puturoși, că preferă să stea pe ajutorul social.
Se dau salarii de 1.500 de euro și cu toate astea nu se găsesc români care să le încaseze. Fermierii se plâng că, în ultima vreme, nu mai găsesc oameni și nu mai au cu cine să își facă treburile. Deși ar oferi salarii extrem de mari, nu există doritori.
”Le dăm salarii, le dăm condiții şi dacă nu-i convine ceva, zice: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat!”, spune Irimia Ion, fermier, potrivit Antena 3.
Salariul de 1500 de euro ar fi pentru ciobani, însă aceștia nu vor să se încumete la treabă. Angajatorul spune că ciobanul nu ar avea prea multe de făcut.
”Salariu de 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile. Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”, spune fermierul.
Cei mai mulți dintre angajați vin pentru o lună, două, după care pleacă.
”Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!”, spune Lucian Mureșan, un alt fermier.
În acest context, fermierii spun că se văd nevoiți să investească în utilaje de ultimă generație pentru a face față.
”90% din fermă este robotizată. Vacile se mulg la roboţi, roboţi care împing mâncarea, robot care scoate dejecţiile. Am cumpărat un tractor pe care am dat 200 de mii de euro”, spune Mircea Dumitru.
Singura soluție a fermierilor, în acest moment, rămân oamenii care muncesc cu ziua, însă, pentru angajarea unui zilier la o fermă de oi, de exemplu, este mai mult de muncă în acte decât cu animalele.
Zilierul trebuie trecut în fiecare zi într-un registru al zilierului, unde se ţine şi evidenţa orelor lucrate. De asemenea, dacă lucrează doar 5 sau 6 ore, plata trebuie făcută pentru normă întreagă, adică pentru 8 ore.
”Să facem mult mai facilă preluarea şi angajarea zilierilor. Multe din activităţile noastre depind de zilieri şi birocraţia trebuie să fie ultimul zid”, a spus Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Datele oficiale arată că doar două procente dintre angajaţii de la noi, care trăiesc la ţară, muncesc în agricultură. Pentru a atrage forță de muncă, de luna trecută, Parlamentul a majorat salariul minim în agricultură la 3000 de lei, iar angajatorii sunt scutiţi de plata impozitelor şi a contribuţiilor la sănătate.