16 feb. 2022 | 09:36

Ingredientele care sunt în pericol în 2022. Ce se întâmplă în România, va fi groaznic pentru fermieri

News
Ingredientele care sunt în pericol în 2022. Ce se întâmplă în România, va fi groaznic pentru fermieri
Agricutura românească în pericol în 2022

După un an 2021, considerat aproape secetos, fermierii români spun că agricultura românească este în pericol. Datorită cantităților mici de precipitații, spun fermierii, anul acesta s-ar putea ca majoritatea culturilor de grîu, orz și rapiță să nu fie cele preconizate. Pentru anul 2022 se anunță o recoltă mult mai mică față de alți ani, mai spun fermierii, punând situație pe deficitul de apă din solul arabil.

Agricutura românească în pericol în 2022

În ultimii ani cantitățile de precipitații au scăzut, efectul fiind seceta și lipsa apei acumulate în solurile arabile. Specialiștii din agricultura românească trag un mare semnal de alarmă la început de an 2022.

Aceștia spun că există riscul ca importante culturi de orz, rapiță și grâu să scadă sub media de 11 milioane de tone preconizate anul trecut. Fermierii spun că în 2022 culturile ar putea să ajungă la cel mult 8 milioane de tone, în condițiile în care seceta a făcut ravagii în 2021. Lipsa precipitațiilor este un factor distructiv pentru tot ce înseamnă culturi agricole, nu numai pentru cele de grîu, orz sau rapiță.

Un alt factor care influențează producțiile, sunt costurile mari la îngrășăminte, dar și la carburanți. În cazul îngrășămintelor prețurile s-au triplat de anul trecut și până în februarie 2022. Același lucru se întâmplă și cu prețul la motorină folosită pentru utilajele folosite la arat, treierat și colectarea culturilor.

Agricutura românească a înregistrat în 2021 culturi de grâu, rapiță și orz record

Culturile de toamnă din agricultura românească, grâu, orz și rapiță, în 2021 au fost recoltate în proporție de 60% până la 90%, iar producția medie la hectar era cea mai mare din ultimul deceniu, anunțau datele preliminare ale Ministerului Agriculturii.

Randamentul mediu la grâu a fost în 2021 de 5,4 tone/hectar, mai mult de jumătate din recoltă fiind recoltată. Dacă tendința se menținea, producția totală ar fi putut depăși 11 milioane de tone, o cifră record, în 2022. Dar cum seceta a făcut ravagii, este puțin probabil să se atingă această cifră. Anul trecut, prețul grâului a variat în prezent între 190 și 210 euro/tonă la bursa Euronext din Paris.

Orzul, conform datelor Ministerului Agriculturii, a fost recoltat de pe 90% din suprafața alocată acestuia. Cantitatea a ajuns la aproximativ 311.000 de hectare, iar randamentul mediu este de 5,6 tone/hectar. Acesta a fost cel mai mare randament la hectar din 2010 încoace, după recordul de 4,4 tone/hectar din 2018. La acel moment producția totală de cereale din agricultura românească a atins un maxim istoric de 31 de milioane de tone, conform datelor statistice.

Randamentul mediu al rapiței în România în 2021 a fost de 3 tone/hectar. Fermierii cultivau 322.000 de hectare. Asta înseamnă că peste 70% din suprafața de teren alocată acestei culturi era acoperită. Cel mai mare randament mediu la culturile de rapiță din agricultura românească, de 2,8 tone/hectar, a fost înregistrat în 2016.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
Un șofer român de TIR a fost prins în Italia cu marfă furată, în valoare de 1 milion de euro
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Rețeta infailibilă de plăcintă cu carne a familiei regale britanice
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru 5 MILIOANE de PENSIONARI! CIOLACU a CONFIRMAT!
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro