Deputații au votat eliminarea pensiilor speciale. 247 de voturi ”pentru” și 21 de abțineri. Ce partide au refuzat să susțină legea propusă de PNL?
Majoritatea partidelor au susținut eliminarea pensiilor speciale. Proiectul a fost dezbătut astăzi, 28 ianuarie. Votul final a fost cel elaborat de PNL, care a eliminat toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor, polițiștilor, angajaților din penitenciare și din serviciile speciale.
Au fost și parlamentari care spun că ar exista și variante mai bune pentru eliminarea acestor pensii. De exemplu, parlamentarii PSD și Pro România au anunțat că nu vor vota acest proiect și că ar fi preferabilă impozitarea pensiilor speciale. Ei au protestat deja față de această măsură și susțin că există decizii ale Curții Constituționale care asigură dreptul la această pensie.
Pe de altă parte, USR susține un amendament ce prevede plafonarea pensiilor pentru magistrați, așa încât proiectul să fie constituțional. Aceștia spun însă că vor vota oricum proiectul și că vor cere și ca propunerea legislativă depusă de ei pe această temă să fie pe ordinea de zi.
Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, peste 9000 de foști magistrați, grefieri, piloți, diplomați, parlamentari și angajați ai Curții de Conturi încasează pensii speciale. Prevederile nu ar urma să să aplice angajaților Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, dar și polițiștilor din penitenciar.
La propunerea președintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat și un amendament ce vizează atât eliminarea rentei viagere pentru sportivi și artiști, cât și indemnizația de 50% pentru ziariștii care au ieșit la pensie, membri ai unor asociații de profil.
„Eu în plen nu voi vota astfel de lucruri. Dar nu puteam aici, ca şi diriguitor al domeniului, să nu vă pun în faţă oglinda şi să vă arăt lumii cum sunteţi. Ăştia sunteţi: nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului şi a poporului respectul cuvenit până îşi închid ochii, nu vă trebuie nici artişti, nici membri ai ansamblurilor folclorice, nici ziarişti care au trăit în vremuri antice pe salarii de nimic”, a declarat Solomon.