Reacția magistraților la tăierea pensiilor speciale. ”Principiul independenţei justiţiei include şi independenţa financiară”

Reacția magistraților la tăierea pensiilor speciale. ”Principiul independenţei justiţiei include şi independenţa financiară”
Reacția magistraților din România la proiectul de lege care prevede tăierea pensiilor speciale

Magistrații au reacționat dur față de proiectul de lege care prevede diminuarea pensiilor speciale. Asociația Magistraților din România (AMR) a transmis Asociaţiei Europene a Judecătorilor o scrisoare în care precizează că scăderile de pensii nu trebuie să devină monedă electorală.

Reacția magistraților din România la proiectul de lege care prevede tăierea pensiilor speciale

Proiectul de lege care prevede tăierea pensiilor speciale este criticat dur de magistrații din România, care susțin că principiul independenţei justiţiei include şi independenţa financiară. Într-o scrisoare transmisă Asociaţiei Europene a Judecătorilor, AMR precizează că pensia de serviciu nu este un privilegiu, ci o compensație parțială pentru condițiile în care lucrează magistrații.

 „AMR a făcut trimitere la documente interne şi internaţionale ce consacră principiul independenţei justiţiei ce include şi independenţa financiară, invocând, printre altele, chiar art. 8.1. din Carta Universală privind Statutul Judecătorilor, adoptată de UIM-IAJ în anul 1999 şi actualizată în anul 2017, prevedere potrivit căreia judecătorii trebuie să primească o renumeraţie suficientă pentru a le asigura independenţa economică şi, prin aceasta, demnitatea, imparţialitatea şi independenţa.

Totodată, AMR a accentuat faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială pentru inconvenientele ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii”, se arată într-un comunicat transmis de AMR.

Preşedintele Asociaţiei Europene a Judecătorilor a răspuns scrisorii transmise de AMR. Acesta susține că proiectul de lege care prevede reducerea pensiilor magistraților din România „încalcă principiile enunţate în documentele internaţionale menţionate, al căror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independenţa sistemului judiciar.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI